Zasad obustavljena potraga za nestalim roniocem

Ilustracija (Arhiva/E. STRENJA)
Ilustracija (Arhiva/E. STRENJA)

Ronilac A. B. W. (47), poljski državljanin koji je u subotu nestao u moru kraj autokampa Marina u Rapcu, još nije pronađen. Njegov nestanak je prijavljen u subotu u 16.30 sati, kada je pokrenuta akcija traganja i spašavanja u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula, nadležnom Lučkom ispostavom Raša i lokalnim ronilačkim centrima.

Potraga je u nedjelju obustavljena zbog loših vremenskih prilika te će biti nastavljena čim to bude moguće, a za Poljakom je tragalo nekoliko policijskih ronilaca, zajedno s onima iz ronilačkih centara.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je o nestanku ronioca. Utvrđeno je da je ronio na poziciji kod rta Sveta Marina, samostalno, s bocom kisika zapremine sedam litara, u crno-plavom ronilačkom odijelu i s pojasom za brzo izranjanje.

Ostatak njegove grupe ronilaca, također poljski državljani, čekao je dok je on ronio, no budući da se u predviđenom vremenu za izron nije pojavljivao na površini, prijavili su njegov nestanak na recepciji autokampa Marina.

Direktorica autokampa Lilijana Milevoj nam je samo kratko kazala da je Poljak došao u grupi s ostalim roniocima te da je prijavljen njegov nestanak.

- Nestali Poljak je u naš kamp zajedno s grupom ostalih ronilaca došao 26. rujna, odnosno u četvrtak. Koliko je meni poznato, ovo je prvi put da dolazi kod nas. Trenutno ne mogu više od toga reći. Nažalost, još nije pronađen; nadamo se da će to biti uskoro i da će ga pronaći živoga, rekla je Milevoj.

Po dosad poznatim informacijama, Poljak se prilikom dolaska u kamp i prije urona nije prijavio ni u jednom ronilačkom centru u Marini. No, kada je pokrenuta potraga svi su se ronilački centri dragovoljno uključili u potragu za njim. Upitno je zašto je ostatak njegove grupe prijavio nestanak svoga kolege tek nekoliko sati nakon što je nestao, no to će istražiti nadležna ispostava i pomorska policija. Na mjestu zarona dno naglo pada na dubinu do 50 metara, uz jake morske struje koje su zajedno s jakim sjeveroistočnim vjetrom dodatno otežavale uvjete potrage. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter