Zasad ništa od stranke antifašista

Ljubica Trošt, Martin Matošević i Ratko Crnobori (A. DAGOSTIN)
Ljubica Trošt, Martin Matošević i Ratko Crnobori (A. DAGOSTIN)

Martin Matošević, predsjednik Zajednica društava Tito, na godišnjoj je sjednici održanoj proteklog vikenda u pazinskom hotelu Lovac izvijestio da je županijsko predsjedništvo, "u namjeri da ojača snage ljevice, pokrenulo inicijativu za osnivanje političke stranke čiji bi statut i program imali antifašističko obilježje, međutim, na sjednici Saveza društava Josip Broz Tito u Zagrebu inicijativa nije prihvaćena od svih delegata".

Prijedlog je ipak upućen Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koji zasad inicijativu nije stavio na dnevni red, a dovoljna podrška je zasad izostala i od istarskog Saveza udruga antifašista, nastavio je predsjednik Matošević, koji osobno smatra da bi takva stranka već na idućim izborima postala parlamentarna čime bi se postigli bolji rezultati na polju antifašističke borbe i daljnjem razvoju hrvatskog društva s obzirom da postojeće stranke premalo afirmiraju antifašističke tekovine i vrednote.

Ni ograđivanja premijera Zorana Milanovića od komunističkog perioda i Tita prilikom aktualnog obilaska Australije nije nimalo dobro primljeno među delegatima iz Bujštine, Buzeta, Fažane, Grožnjan-Oprtlja, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja, Umaga i Vodnjan-Svetvinčenta.

- Očekivali smo da će nakon smjene parlamentarne vlasti i ulaska Hrvatske u Europsku uniju u hrvatskom društvu doći do postepenog smanjivanja ideoloških razlika između ljevice i desnice, međutim, na djelu je suprotan proces - jačanje desnice koju svesrdno podržava katolička crkva, kazao je Matošević nakon čega je podržana inicijativa stvaranja krovne udruge Foruma antifašista Hrvatske u koju bi se uključile sve subjekte kojima preteže antifašistička komponenta.

Titovi dani u Fažani, kojima se obilježava 34. godišnjica Titove smrti, održat će se sredinom svibnja, a želja je organizatora da to postane još masovnija manifestacija. Glasovanjem je Matošević potvrđen za predsjednika udruge, Ratko Crnobori ostaje potpredsjednik, a tajnica Ljubica Trošt. U nadzornom odboru je Josip Hrvatin zamijenio Anđelka Gušćea. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter