Zasad ništa od kolektora na pulskoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natjecaj za izvodenje radova na dvije dionice obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž pulske rive, koji su kao investitor raspisale Hrvatske vode putem projekta "Jadran II", a financirat ce se bespovratnim sredstvima Svjetske banke, prema mišljenju strucnjaka nije uspio. Tocnije, uspio je samo za kracu dionicu Flaciusove ulice, dok nije za rivu, od zgrade Lucke kapetanije do Uljanikove porte prema Otoku.

Na oba je natjecaja pristigla tek po jedna ponuda, a za rivu ona pozamašno premašuje planirana financijska sredstva. Ponude je na oba natjecaja zajednicki dalo pet hrvatskih tvrtki, medu kojima su vjerojatni nositelj posla zagrebacka Vodotehnika te Cesta i TGT Adriatik, kao i još dvije specijalizirane tvrtke za potrebne radove u projektu.

Kako nam istice Fani Bojanic, direktorica Jadranskog projekta u Hrvatskim vodama, slijedi obrada i analiza ponuda, medutim konacnu odluku o prihvacanju ipak donosi Svjetska banka, koja, kaže Bojanic, djeluje po jasnim pravilima. Problem, ponavlja direktorica, nije u tome što je stigla samo jedna ponuda, vec što je debelo premašila cijenu.

- Ono što nam preostaje je da što prije analiziramo natjecaj i razgovaramo s velikim izvodacima te dobijemo odgovore zbog cega su izostale njihove ponude na natjecaju. Naime, deset tvrtki otkupilo je dokumentaciju iz oba natjecaja i treba vidjeti što ih je odgovorilo da ponudu i predaju, kaže Bojanic.

Govoreci o premašenim troškovnicima, direktorica projekta nam je potvrdila da je upravo ponuda za dionicu rive puno skuplja od financijske konstrukcije koju su isplanirali strucnjaci u troškovniku, dok je ponuda za dionicu Flaciusove tek malo "iskocila" iz financijskih okvira pa s obzirom na to da cijena nije u velikom iznosu prekoracena, moguce je da ce je Svjetska banka i prihvatiti.

No, ono što ih iznenaduje i s cim se u Hrvatskim vodama ne mire jest cinjenica da je troškovnik za dionicu rive ionako uvecan jer se ocekuju arheološka nalazišta na gradilištu, a i s obzirom na zahtjeve konzervatora, ali je ponuda i od toga veca.

Bude li Svjetska banka donijela odluku o poništenju natjecaja za rivu i obvezu raspisivanja medunarodnog tendera, tada Hrvatskim vodama predstoji prevodenje na engleski jezik kompletne dokumentacije i troškovnika te išcekivanje cijele procedure koja bi pocetak realizacije projekta zasigurno prolongirala najmanje do jeseni.

Bojanic istice da je želja što prije zapoceti radove, ali je najrealnije ocekivati da ce radovi zapoceti u Flaciusovoj, dok bi za rivu, bude li donijeta odluka o poništenju natjecaja, pocetkom ljeta tek trebao biti raspisan medunarodni natjecaj. (G. ROJNIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA

 


Podijeli: Facebook Twiter