Zasad bez datuma ulaska u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri zatvorena, šest do kraja - to je sažetak današnje pristupne konferencije u Bruxellesu na kojoj je Hrvatska zakljucila još tri poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, poglavlja Okoliš, Pravda, sloboda i sigurnost te Vanjska, obrambena i sigurnosna politika. Tako se približila konacnom cilju, završetku pregovora do sredine 2011., pri cemu ce kljucni trenutak biti sredina ožujka kada ce Europska komisija ocijeniti je li Hrvatska spremna za zatvaranje pravosuda, politicki najzahtjevnijeg poglavlja u pregovorima.

Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanceker, cija zemlja do kraja godine predsjedava EU-om, kazao je da se sada sa "sigurnošcu može reci da je završetak pregovora na dohvatu", dok je povjerenik za proširenje Stefan Füle ocijenio da je Hrvatska napravila veliki napredak. Napomenuo je i da Hrvatska od dana pristupanja mora biti "sto posto spremna", ali nije želio spekulirati o mogucem datumu ulaska.

- Komisija ne želi izlaziti s datumima jer to nije u njezinim rukama. Dopustite mi da priznam ambiciju hrvatskih vlasti da dovrši pregovore do kraja madarskog predsjedanja i mi cemo s naše strane u tome pomagati hrvatskim vlastima, istaknuo je Füle podsjetivši da procedura pripreme pristupnog ugovora, potpisivanja, referenduma u Hrvatskoj, a pogotovo potvrde ugovora u clanicama može trajati do 18 mjeseci. "To je najodredenije što vam mogu reci glede datuma", kazao je Füle.

Na pitanje može li aktualna kampanja protiv korupcije destabilizirati politicku scenu, Füle je uzvratio da je pogrešno smatrati da postoje dva izbora - ili ucinkovito suzbijanje korupcije ili politicka stabilnost.

- Vidim da su hrvatski politicari dovoljno zreli, da je hrvatska demokracija dovoljno jaka, da su institucije dovoljno jake ne samo da se bave korupcijom nego da se ucinkovito bore protiv nje. Uvjeren sam da to nece oslabiti, nego ojacati politicku klasu, porucio je Füle.

Hrvatski ministar Gordan Jandrokovic ocijenio je da slucaj bivšeg premijera Ive Sanadera, kao i svi drugi slucajevi povezani s korupcijom, "pokazuju da je vladavina prava u Hrvatskoj neupitna" te da to "nece oštetiti, nego naprotiv ojacati našu demokraciju, vladavinu zakona i hrvatsku državu".


Podijeli: Facebook Twiter