Zarozgajmo na Cicariji u nedjelju u Lanišcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peta smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Cicariji", jedinstveni projekt koji ce okupiti dvadesetak skupina te oko sto i pedeset hrvatskih vokalnih izvodaca, održat ce se ove nedjelje u Lanišcu.

- Želja nam je otrgnuti od zaborava specificnu tradicijsku baštinu ovog kraja koja se temelji na bugarenju te na taj nacin potaknuti i mlade generacije da održe kontinuitet, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu nacelnik Neven Mikac, predsjednik organizacijskog odbora.

Najveca fešta malenog Lanišca, u kojem živi osamdesetak žitelja, ima ambicije, najavio je Mikac, prerasti nacionalne okvire i postati medunarodna. O programu nedjeljne smotre govorili su i clanovi odbora: Bruno Krajcar, Vladimir Pernic i David Ivic.

- Laniška manifestacija okuplja sve ono što Hrvatska od vokalne tradicijske baštine ima na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine, izmedu ostalog - bugarenje, kanat na tanko i debelo, rovinjske bitinade i ojkanje, istaknuo je Krajcar, inicijator i umjetnicki ravnatelj smotre.

Program pocinje u 12 sati i njime je prvi put obuhvacena stara laniška sveta misa (pjevana misa), koju predvodi prec. Marijan Žmak. Nakon mise održat ce se predavanje etnologa iz Zadra Livija Marijana pod nazivom "Glagoljaško pjevanje - izvorna hrvatska baština nulte kategorije".

Od 13 sati je degustacija cicskog menija. U 15.30 sati pocinje predavanje dr. Ivana Lesingera o upotrebi samoniklog jestivog bilja. Moci ce se pogledati radovi korisnika Dislociranog dnevnog boravka Lanišce, jumbo slike iz serijala "Zarozgajmo na Cicariji" Voljena Grpca i Davida Ivica, izložbe fotografija grupe autora Planinarskog društva Glasa Istre pod nazivom "Vrhi Cicarije". U sklopu smotre održat ce se i prigodna izložba istarskih rukotvorina, prezentacija starih zanata, kao i promocija uporabe samoniklog jestivog bilja.

Smotra tradicijske vokalne baštine pocinje u 17 sati bugarenjem Ženske vokalne skupine Lanišce. Zabugarit ce i Tri Cica, nastupit ce Babogredci iz Babine Grede, Vinjani Donji kod Imotskog, dva KUD-a iz Ravnih Kotara, KUD "Josipdol Otocac", Žejanci, cut ce se svirka na mih, bitinade iz Rovinja, te istarska narodna u izvedbi ženske klape Roc.

Prvi put na smotru dolaze clanovi KUD-ova "Bartol Kašic", Kolan, otok Pag te Gacka Licko Lešce, koji su lani dobili povelju UNESCO-a za ocuvanje glazbenog izricaja - ojkanja. Program se nastavlja u 19 sati zabavom uz grupu Sandi i Saša, a u 20.30 sati premijera je glazbenog videospota "Vila z Cicarije"!

Nositelj projekta i organizator je Opcina Lanišce, uz udrugu za kulturu Histriart. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP te Matica Hrvatska, Ogranak Lanišce, a medu medijskim pokroviteljima je i Glas Istre.


Podijeli: Facebook Twiter