Zarozgajmo na Ćićariji ovoga vikenda u Lanišću

(Mate ĆURIĆ)
(Mate ĆURIĆ)

U svom jubilarnom desetom izdanju svehrvatska smotra tradicijske vokalne baštine "Zarozgajmo na Ćićariji" koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ugostit će u nedjelju u Lanišću petnaestak skupina, oko sto i tridesetak vokalnih izvođača gotovo iz svih krajeva Hrvatske koji baštine glazbenu tradiciju svojih predaka.

Bogate oblike vokalne glazbene

- Laniška smotra jedinstvena je u hrvatskim okvirima jer na jednom mjestu donosi bogate oblike hrvatske vokalne glazbene baštine; bugarenje, razne oblike pjevanja na tanko i debelo koji su karakteristika Istre, kanat uz pratnju miha, bitinade iz Rovinja, zatim kvarnerske napjeve s otoka Krka što spadaju također u istarsko primorski melos. Uz to i zaista mnoge oblike vrlo starih napjeva iz ostalih krajeva Hrvatske poput ojkanja, orzanja, pjevanja na bas, natpjevavanja, muške i ženske gange, rere, zdravice, putničkog pivanja, treskavice, pjesme ličkih krajeva, slavonske pjesme, šokačke pjesme, ali i tradicijskih napjeva iz susjedne Slovenije čime smotra u svome jubilarnom izdanju dobiva međunarodnu notu, istaknuo je član organizacijskog odbora smotre Vladimir Pernić. Dodao je da je smotra prilika da se na jednom mjestu ujedno čuju i vokalni izrazi koji su uvršteni na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Program počinje u nedjelju u 11.30 sati svetom misom, od 13 sati je ručak u Lanišću, odnosno degustacija ćićskog menija. U 14.30 sati je izložba Cindre i predavanje muzikologa, a u19 sati je plesna zabava uz grupu "In vino veritas". Postavit će se izložba domaćih rukotvorina i proizvoda.

Ćićski zgončari u ovčjim kožama

Smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske započinje u nedjelju u 17 sati. Po prvi puta otvorit će je Ćićski zgončari, ogrnuti ovčjim kožama, s dva velika zvona. Ćićarija jedina u Istarskoj županiji baštini ovu vrstu pusne tradicije. Na smotri sudjeluju dvije ženske vokalne skupine iz Lanišća "Jažulice" i "Frndalice", Miro Šverko iz Lanišća, potom tradicijski pjevač iz Lindaršćine Noel Šuran, Žejanski kntaduri, KUU "Vinjani", KUD "Radovin", Udruga sopaca otoka Krka, KUU "Giusto curto" Rovinj- "I canturi", Muška pjevačka skupina "Babogredci", Dario Marušić , RKUD "Rudar" Raša, Udruga "Katarije" Josipdol, Ivan Mihaljević, Vlado Ševrović, Josip Šibarić - Otočac i vokalna grupa "Kantadore" Slovenija- Pregare i Gradine.

Nositelj projekta i organizator je Općina Lanišće, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Istarska županija, stručnu suradnju potpisuje Matica Hrvatska, Ogranak Lanišće i Histriart, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre. Manifestaciju sufinancira i HDS ZAMP iz sredstava koje služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter