Zarozgajmo na Ćićariji okupit će 150 izvođača

U nedjelju u Lanišću 8. smotra "Zarozgajmo na Ćićariji (G. Č. Š.)
U nedjelju u Lanišću 8. smotra "Zarozgajmo na Ćićariji (G. Č. Š.)

Svehrvatska smotra tradicijske vokalne baštine "Zarozgajmo na Ćićariji", u svom osmom izdanju u nedjelju će u Lanišću okupiti 17 skupina, oko sto i pedeset vokalnih izvođača što je jedinstvena prilika za sve one koji na jednom mjestu žele poslušati raznovrsne hrvatske tradicijske napjeve od ćićskog bugarenja do ojkanja i gangi.

"Frndalice" i tri mlada Ćića

- Veselim se da je manifestacija koju smo pokrenuli prije osam godina zaživjela i da sada možemo reći da tradicionalno okuplja i na jednom mjestu predstavlja veliko bogatstvo naše tradicijske vokalne baštine koja je prepoznata i uvrštenjem na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Sigurno je da su takve manifestacije poput laniške, jedan način valoriziranja, očuvanja i promoviranja našeg kulturnog identiteta, izjavio je inicijator i umjetnički ravnatelj smotre Bruno Krajcar.

Od ovogodišnjih zanimljivosti, Krajcar je istaknuo da će se mladoj ženskoj vokalnoj skupini "Frndalice" iz Lanišća, u izvođenju jednog napjeva priključiti i tri mlada Ćića, što je i bio jedan od ciljeva prilikom pokretanja smotre, a to je motivirati mlade naraštaje da prepoznaju vrijednost glazbene tradicije koju su preci uspjeli, prenošenjem iz generacije u generaciju, sačuvati do današnjeg dana.

Program smotre će se po prvi puta protegnuti na dva dana, tako  u subotu u 13 sati počinje boćarski turnir, u 19 sati predstavljanje zbirke pjesama Marije Ribarić "Zubalj va srcu", a u 20 sati plesna zabava uz "Replay band". U nedjelju u 11.30 sati je misno slavlje u čast sv. Kancijana, u 12.30 sati Marijanska procesija, u 13 sati ručak u Lanišću, odnosno degustacija ćićskog menija. U 15 sati počinje predavanje homeopata i nutricionista Ivana Lesingera "Samoniklo jestivo bilje Ćićarije" , u 16.30 sati svečana večernja, u19 sati plesna zabava uz grupu "Šaltin", a moći će se pogledati izložbe domaćih rukotvorina i proizvoda.

U nedjelju tradicijska baština

Smotra tradicijske vokalne baštine održat će se u nedjelju u 17 sati. Sudjeluju dvije ženske vokalne skupine iz Lanišća "Jažulice" i "Frndalice", Kazimir Šverko iz Lanišća, potom tradicijski pjevači iz Lindaršćine Noel Šuran i Branimir Šajina, Žejanski kantaduri, Udruga sopaca sa otoka Krka, dječja vokalna skupina "Lastavice" iz Osnovne škole Šijana, KUD "Podgorac" Stari Grad, KUD "Privlaka", KUD "Sv. Ivan" Gorica, KUD "Radovin" Privlaka, KUD "Zvir" Jelenje, HUKUD "Grab" iz Ljubuškog, HKUD "Fra Peter Bakela" iz Posušja, HKUD "Raketno" iz Raketnog, HKUD "Vinjani" iz Vinjana, KUU "Nole" iz Runovića, KUU "Bijele Ruže" iz Pobablja i KUD "Naši korijeni" iz Drniša.

Nositelj projekta i organizator je Općina Lanišće, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Istarska županija, stručnu suradnju potpisuje Matica Hrvatska, Ogranak Lanišće, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre. Manifestaciju sufinancira HDS ZAMP iz sredstava koje služba ZAMP prikuplja od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter