Zaronit će u jezero na visini od oko pet tisuća metara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peteročlana ekipa hrvatske ekspedicije Himalaya 2017, tijekom koje će ronioci Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja, te Vitomir Maričić, hrvatski ekstremni sportaš, oboje hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, pokušati postaviti rekord za najviši zaron na dah na svijetu, spustila se jučer u nepalski grad Pokhara nakon uspješno odrađene prve etape ekspedicije koja je imala za zadatak aklimatizirati ronioce na uvjete smanjenog kisika. Posljednjih tjedan dana proveli su u Annapurna nacionalnom parku na visinama do 4500 metara, te se upravo spremaju za putovanje do sjevernog dijela Annapurna gorja.

Odradili aklimatizaciju

- Bilo je super biti ponovo na Himalaji, odradili smo dobro aklimatizacijski dio, vrijeme je bilo odlično i išlo nam uglavnom na ruku te se nadam da će nas i dalje poslužiti. Uspon me dosta iscrpio pa će mi dobro doći dan pauze da se oporavim, a sutra svakako idemo dalje. Na 4200 metara je bilo poprilično hladno i smrznuto, tako da me malo brine temperatura koja će nas dočekati preko visine od 5000 metara i kako ćemo se ubaciti u naša odijela i iz njih bez da riskiramo smrzavanje, kazala je Lidija Lijić.

Zbog izrazito neprohodnih cesta do regije u kojem se nalazi jezero, još je neizvjesno na koji će način ekipa stići na željenu lokaciju, otvorenost te trase mijenja se na dnevnoj bazi, a ovisno o kišama, te je prohodna isključivo 4x4 terencima.

- Priželjkivani raspored nam se nešto izmijenio, međutim imamo plan B i C, naravno. Drago mi je da su svi solidno podnijeli napore i visinu do sad, to znači da će sve ići lakše na dan D, gdje će biti manje naporan teren, ali i visine iznad 5000 metara. Zaron me trenutno najmanje brine, najvažnije je da svi dođu sebi i budu zdravi te sigurno stignemo do jezera. Ne sumnjam u dobar rezultat, naglasio je Vitomir Maričić.

Osim klasičnih simptoma i "boljki" ekstremnih visina, jedna od zdravstvenih briga za sada je vjerojatno istegnuće tetive i prehlada Vladimira Šoića, službenog videografa ekspedicije, te bolno grlo i prehlada Lidije Lijić, što će rezultirati danom pauze u Pokhari.

Fascinantni prizori

- Tijekom uspona redovno su kontrolirani osnovni vitalni parametri svih članova ekspedicije te je očekivano došlo do pada saturacije kisika i manjih problema iznad 3000 mnv. Znakova AMS-a, osim glavobolja i pojačanog umora nije bilo. Iznenadile su me velike razlike jutarnjih i večernjih temperatura od 25 i više stupnjeva, te je bilo u nekim dijelovima izrazito naporno, ali vrijedi vidjeti i probati, jer u tom naporu čovjek uspije malo i provesti vrijeme sa sobom, istaknuo je Viktor Ivaniš, liječnik ekspedicije.

Tandem Šoić-Maričić planira iz ovoga izvući set foto-materijala i dva kraća dokumentarca. S obzirom na teren, vremenske uvjete, mogućnost i dostupnost struje i svjetla i samu činjenicu da je sve na visini teže nego inače, ovo će možda biti njihova najteža produkcija do sad.

- Prizori koji se pružaju na putu prema vrhu fascinantni su i šteta ih je ne zabilježiti fotoaparatom jednom kada se pruži prilika. Međutim nedostatak kisika na tim visinama predstavlja realan problem čak i pri obavljanju bazičnih funkcija poput hodanja i kretanja kroz prostor. U takvim okolnostima stvarno je teško fokusirati se na korištenje foto-opreme, namještanja kadra, kompozicije. Jedino što te u takvom trenutku tjera je ideja da je to možda jedina prilika da se zabilježi trenutak i da slijedeće možda više neće biti, zaključio je Vladimir Šoić. (Danijela BAUK)


Podijeli: Facebook Twiter