Zaredali napadi na policajce za vikend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija je tijekom nedjelje zabilježila dva slučaja verbalnog i fizičkog napada te prijetnji na policijske službenike. U jednom je slučaju muškarac pod utjecajem alkohola bježao policiji, vozilom pokušao izbaciti sa ceste policijsko vozilo i na koncu je fizički napao policajcu. U drugom slučaju je vozač nakon što je zaustavljen počeo prijetiti i vrijeđati policajce, a potom je nogom udario policajca.

Naime, umaška policija je provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 47-godišnjak iz Buja počinio kaznena djela prisile prema službenoj osobi, obijesne vožnje u cestovnom prometu i krivotvorenja isprava.

Utvrđeno je da je u nedjelju oko 2.50 sati, policijska ophodnja je u Ulici Joakima Rakovca u Umagu uočila automobil Audi 80, s prekrivenim registarskim oznakama te su se policajci uputili za vozilom, pokušavajući ga zaustaviti. Vozač, za kojeg je naknadno utvrđeno da se radi o 47-godišnjaku, se nastavio kretati, pri čemu je počinio više prometnih prekršaja, ugrožavajući druge sudionike u prometu, a u nekoliko navrata pokušao je s ceste izgurati i službeno vozilo. Prilikom potjere, 47-godišnjak je Audijem udario u službeno vozilo i oštetio ga, a potom se zaustavio u naselju Markovac. Nakon izlaska iz vozila, 47-godišnjak je nogom udario u vrata službenog vozila, onemogućivši izlazak policijskom službeniku, a potom je fizički napao policijsku službenicu, uhvativši ju rukama za kosu i vrat, a potom i nadlaktice, trgajući joj službenu majicu. Policijski službenici uspjeli su svladati 47-godišnjaka te su nad njim primijenili sredstva prisile i priveli ga u policijsku postaju.

Obavljenim alkotestiranjem, utvrđeno je da je 47-godišnjak bio pod utjecajem alkohola od 1,59 promila te da je upravljao automobilom, kojem je isteklo važenje prometne dozvole, s nepripadajućim registarskim oznakama. U događaju su lakše ozlijeđeni policajka i policajac iz patrole, a osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja već u nedjelju u večernjim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Labinska policija je također u nedjelju oko 19.40 sati zabilježila drugi slučaj. Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 36-godišnjak iz Labina počinio kaznena djela prisile prema službenoj osobi i prijetnje. Njega su labinski policajci zaustavili na mopedu modela Peugeot pulskih oznaka oko 19.40 sati, u Ulici prilaz Vala u Labinu, kojim je upravljao prije stjecaja prava na upravljanje i bez zaštitne kacige.

Odmah nakon zaustavljanja, muškarac je počeo vrijeđati policijske službenike, a jednom od njih je uputio i ozbiljne prijetnje. Budući da je 36-godišnjak nastavio s protupravnim ponašanjem i nakon izdanih upozorenja i zapovijedi, uhićen je te su nad njim primijenjena sredstva prisile. Policijski službenici smjestili su ga u službeno vozilo, no tada je osumnjičeni glavom udario policijskog službenika koji je sjedio do njega, pri čemu ga je lakše ozlijedio. Nad 36-godišnjakom su tada ponovno primijenjena sredstva prisile te je doveden u policijsku postaju.

Alkotestiranjem mu je izmjereno 0,35 promila alkohola. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, u ponedjeljak priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv 36-godišnjaka se pokreće prekršajni postupak. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter