Zaredale fešte na vrhuncu ljeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miris sardela na gradelama obavio je cijelu fažansku rivu prepunu posjetitelja na tradicionalnoj Fešti od sardela, najstarijoj manifestaciji kojom tamošnji mještani prikazuju svoju ribarsku prošlost i sadašnjost.

Fažanske sardele i vatromet


Štandovi sa sardelama mogli su se naci na svakom koraku, a duž cijele Titove rive promet je zatvoren i poslagani su stolovi, za kojima su posjetitelji uživali u ovoj plavoj ribi. Veselu atmosferu fešte upotpunili su i ulicni sviraci te razni klaunovi koji su svojim trikovima uveseljavali prolaznike. Prošetati rivom, zbog velike gužve, bilo je skoro pa i nemoguce.

Vrhunac fešte bio je veliki vatromet ispaljen sa dige, koji je umjesto u ponoc, posjetitelje iznenadio pola sata ranije.

Štinjanci kuhaju najbolji brudet



Protekle subote na štinjanskoj Placi održala se Ribarska fešta u sklopu koje je održano i natjecanje u pripremi brudeta. U pripremanju ovih jela od morskih plodova, odnosno kako sami vole reci "štabelog vina i ribe po noninoj recepturi" sudjelovalo je desetak ekipa, a najuspješniji su se i opet pokazali Štinjanci.

Prva mjesto osvojila je ekipa Bršuda, drugo mjesto štinjanske obitelji Cukon i Hrvatin, a trece mjesto zauzela je ekipa na celu s Budimirom Žižovicem.

Pazinski Rim zacinila Rozga




Svi su putovi u subotu vodili su u Pazin gdje je bila završnica obilježavanja pucke fešte Rima. Automobili su zauzeli svaki raspoloživi centimetar bilo kakvog mjesta pogodnog za parkiranje.

Kako se približavalo vrijeme nastupa glavne zvijezde ove zabavne veceri Jelene Rozge, trenutno najtraženije pjevacice u Hrvata, to su rijeke ljudi, posebno mlade generacije, bile sve brojnije.

Mladi i stari su pljeskali, pjevali s Rozgom koja se pojavila u svojoj prepoznatljivoj "uniformi" - ultrakratkoj haljinici i bacila publiku u trans pri cemu su neki i zaplesali ako su uspjeli naci koji centimetar prostora za gibanje.

Rumba u Baljanskoj noci




Tradicionalna Baljanska noc okupila je velik broj posjetilaca. To i ne cudi kada se zna da Bale i ove godine ruše svoje turisticke rekorde. U kampovima na obali boravi 2.100 turista, a do 5. kolovoza ostvareno je 110 tisuca nocenja, gotovo petinu više nego prošle godine. Uz to u Balama uz tradicionalni ferragosto boravi velik broj ovdašnjih iseljenika.

U kooperaciji s Last Minute Open Jazz Festival, za završni dan ove vec uhodane glazbene manifestacije na Trgu La Musa nastupila je kubanska pjevacica Elsa Valle i njezin band Rumba Caliente.

Obiteljska fešta na Busoleru




Druženjem uz sportski i zabavni program te nezaobilaznim gastro užicima obilježen je na malonogometnom igralištu Škatari Dan pulskog Mjesnog odbora Busoler. Brojne gradane u pratnji prijatelja, rodbine i susjeda i ovog je puta privuklo obecanje dobre zabave do kasno u noc, a njihova ocekivanja nisu bila iznevjerena.

Proslava je pocela još u petak uvecer turnirom u briškuli, a nezaobilazan je bio i sportski dio kojem je uslijedilo je pecenje cevapa.  (A. Š., S. Z. T, S.B., A.P., I. N. T.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter