Zarečje: Nakon vodovoda u planu gradnja sustava odvodnje

Gradilište novog vodovoda u Zarečju (M. R.)
Gradilište novog vodovoda u Zarečju (M. R.)

U Zarečju nadomak Pazina gradnja vodovodnog ogranka ukupne dužine 392 metra privodi se završetku. Investitor je tvrtka Istarski vodovod Buzet koja u trup nerazvrstane ceste ugrađuje čelične cijevi promjera 100 mm. Izvoditelj radova je Usluga Pazin, a glavni nadzor obavlja pazinska tvrtka Učka-konzalting.

Ugovorena vrijednost izgradnje vodovoda je 319 tisuća kuna (bez PDV-a), a dodatne troškove gradnje infrastrukture javne rasvjete i distributivne telekomunikacijske mreže, u iznosu od 64 tisuće kuna, snosi Grad Pazin. Ostale troškove za polaganje infrastrukture niskonaponske mreže snosi HEP. "Infrastruktura javne rasvjete, distributivne telekomunikacijske mreže i niskonaponske mreže, položena je čitavom dužinom vodovodnog ogranka", kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.     

Nakon završetka gradnje vodovoda u planu je gradnja sustava odvodnje Zarečja, koji Grad Pazin planira kandidirati za "Mjeru 07" Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., koja se odnosi na "Temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima". Nositelj ovog projekta je Istarski vodozaštitni sustav Buzet, a procijenjeni iznos projekta je 6,9 milijuna kuna. Grad Pazin od EU-a u ovom projektu očekuje potpuno podmirenje troškova. Njime će biti obuhvaćena gradnja sanitarne odvodnje naselja Zarečje i potrebne kolektorske mreže ukupne dužine cjevovoda 4.415 metara. Na kanalizacijskom kolektoru predviđena je, zbog konfiguracije terena, gradnja crpne stanice.

Vrijedi spomenuti da je voda u Pazinskom potoku, nedaleko od Zarečja u poznatom kupalištu Zarečki krov, ljeti, pogotovo nakon kiša kada se povećava dotok bujica u Potok, često zagađena streptokokom, bakterijom fekalnog podrijetla. Budući da se radi o flišnom području ispresijecanom brojnom naslagama lapora između kojih se voda cijedi prema Potoku, nije isključeno da zagađenja, nošena ljetnim bujicama, potječu od neispravnih septičkih jama iz okolnih naselja. To naravno ne znači samo iz Zarečja, ali u svakom slučaju, izgradnja vodovoda i sustava zbrinjavanja otpadnih voda ovog naselja umanjit će potencijalne opasnosti od zagađenja vodotoka i kupališta na Pazinskom potoku. (M. RIMANIĆ)                                     


Podijeli: Facebook Twiter