Zarazna kožna bolest utvrđena među nekolicinom djece

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na društvenim mrežama ovih se dana razbuktala prepiska roditelja koji ukazuju da su im djeca na moru pokupila bakterijsku zarazu koja se manifestira izuzetno neugodnim kožnim oboljenjem. Svima je zajedničko da su se, navodno, zarazili na plažama, a velika većina spominje područje od Hidrobaze do Valbandona. Sporadični slučajevi navodno su se dogodili i na Verudeli, Fratarskom i na Stoji.

"Mojim su se sinovima počele otvarati ranice na koži, a to se poklopilo s njihovim povratkom s nogometnog kampa na Valbandonu o čemu sam odmah i obavijestila voditelje. Išli smo naravno i kod doktora koji nam je rekao da je riječ o impetigu, bakterijskoj infekciji koja se prenosi prljavim rukama i da je izuzetno zarazna. Dakle, mogli su samo doći u dodir sa zaraženom osobom i da se bakterija prenese ili kroz kakvu ranicu na koži ili ubod komarca. Riječ je o ekstremno zaraznoj bakteriji koja se može prenijeti sama ili, kako mi je rečeno, u kombinaciji sa streptokokom ili stafilokokom. Napravi se plik i ako pukne, a nerijetko si djeca sama počešu to mjestu i probiju plik, tada izlazi ta izuzetno zarazna tekućina i tako se prenosi", gotovo u dahu ispričala nam je jedna mama.

Dodala je i da se ranice liječe lokalno, moraju se sterilizirati i potom mazati antibiotskom mašću, a ukoliko to ne pomogne, tada djeca dobivaju i antibiotske tablete.

- Pojavi se plik i ako se kružno počne širiti to je već znak zaraze jer bakterija 'jede' okolno meso i kožu. To mjesto treba dobro oprati, osušiti što prije, sterilizirati, primjerice octaniseptom, namazati antibiotskom kremom i zaštititi gazom. I to raditi redovno. I kod tuširanja bitno je da mlaz vode ide prema dolje da se te bakterije ne prenesu na neko drugo mjesto na tijelu. Pritom je djeci bitno pogledati i guzu, jer se tu stvaraju itekako velike rane, jer se djeca u preponama znoje i to je idealno stanište za razvoj. Bitno je rane prekriti gazom i redovno čistiti i već za par dana dolazi do male krastice i zacjeljivanja. Naravno, važno je da djeca stalno peru ruke i općenito vode računa o higijeni da bi se zaraza prevenirala. Međutim, bilo bi dobro kada bi roditelji odmah posumnjali na tu bakterijsku zarazu kada vide krastu i krenuli s mjerama jer će onda cijelu bolest brže zaliječiti, savjetuje naša sugovornica.

U nogometnom kampu koji su spominjali naši sugovornici potvrdili su nam da su imali dojavu za troje djece koja su pohađala kamp, ali je, kažu nam, posve neizvjesno gdje su se ta djeca zarazila jer ima i drugih slučajeva s drugih kupališta. Jer, da je to bilo u kampu, smatraju, bilo bi daleko više zaražene djece. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter