Zarazite se volontiranjem!

Elena Puh Belci i Jovana Prusac-Fabris (B. P.)
Elena Puh Belci i Jovana Prusac-Fabris (B. P.)

U petak, 16. listopada u 18 sati u Središnjoj gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli bit će predstavljen priručnik "Želim volontirati - priručnik za inkluzivno volontiranje". Priručnik je tiskan u 300 primjeraka u sklopu projekta "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti" koji Grad Pula provodi u partnerstvu s Udrugom za promicanje stvaralaštva Art studio i Društvom sportske rekreacije UPAS-om, a financira Europski socijalni fond te sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na današnjoj konferenciji za novinare objavljivanje priručnika najavile su voditeljica projekta i urednica priručnika Jovana Prusac-Fabris u ime Udruge Art studio te u ime partnera na projektu Grada Pule zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

- Priručnikom za inkluzivne aktivnosti želimo pomoći organizacijama civilnog društva i potaknuti ih na uključivanje osoba s invaliditetom kao volontera u svoje aktivnosti, navela je Prusac-Fabris i dodala da se priručnik smatra učinkovitim načinom za predstavljanje inovativnih inkluzivnih metoda projekata drugim organizacijama i javnosti. Kako je navela, on će biti dugoročno vrijedan resurs za daljnji razvoj pozitivne prakse u organizacijama civilnog društva koje skrbe o osobama s invaliditetom i organizacijama koje provode aktivnosti za opću populaciju.

Glavni su ciljevi projekta, kako je pojasnila Prusac-Fabris, osnažiti male organizacije civilnog društva u Puli i okolnim općinama za prijavu na socijalni fond, osnažiti ih za upravljanje volonterima, razvijati inovativne umjetničke i sportske volonterske programe za osobe s invaliditetom te, na kraju, formirati i Mrežu za inkluzivnu zajednicu.

- U sklopu projekta održana je šestodnevna edukacija za pisanje projekta, četverodnevna edukacija za upravljanje volonterima, a imali smo i Sportsko i Likovno jutro zamišljeno kao inkluzivne manifestacije u koje smo uključivali volontere, rekla je voditeljica projekta i dodala da je u godinu dana kroz projekt prošlo više od 220 sudionika, 39 volontera i preko 30 različitih udruga. Kako je pojasnila, Priručnik će na posve konkretan način pokušati pomoći udrugama i institucijama, ali i potencijalnim volonterima te je u njemu predstavljeno kako naći i uključiti volontere u svoje aktivnosti, kako s njima sklopiti ugovor, voditi evidenciju volonterskih sati, kako izgleda volonterska knjižnica te donijeti popis svih volonterskih centara s kontaktima.

Elena Puh Belci izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu rekavši da je volonterstvo nešto što će se tijekom narednih godina sigurno sve više cijeniti, pa i prilikom traženja posla, te da je Grad od prošle godine dobitnicima gradskih stipendija uveo obvezu da "vrate dug" zajednici odrađivanjem 30 volonterskih sati u udrugama za interes za Grad Pulu.

- Zapravo, ideja nam je stvoriti uvjete da se mladi ljudi "zaraze" volonterstvom, zaključila je Puh Belci i dodala je da je Priručnik vrlo bitan Puli kao gradu koji jedini u Hrvatskoj ima certifikat "društvene odgovornosti" i volonterstvo u tom segmentu čini jedan od prioriteta. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter