Zapuštenost trga - na medalji kvrga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok se u Labinu do u najsitniji detalj osmišljava i njeguje zelenilo na kružnim tokovima duž glavne prometnice, uz koju je i sve više zgrada s osvježenim fasadama, "iza paravana" iznova srebrni grad u akciji Zeleni cvijet manje sjaji. Zanemaren je, primjerice, najnaseljeniji kvart - Kature, preciznije dio na ulazu u Labin iz pravca Rijeke, gdje se planira skori pocetak gradnje još triju zgrada s po 20 stanova. Prazan veliki plac, koji bi trebao biti uredeni trg, s neravnim tlakovcima koje «jede» trava, sive zgrade koje su odavno izgubile bjelinu, nekoliko zatvorenih ili neiskorištenih poslovnih prostora - to je slika koja se nikako ne uklapa u osvojene nagrade.

Jedan tamošnji stanovnik, koji nije želio da ga imenujemo, kaže da je tome tako vec godinama, mada je u meduvremenu niknulo još zgrada, posljednja tzv. Caciceva. Mladic, naime, veli da plac služi samo kao prolaz iz jednog dijela Katura u drugi, a sanira li se, mogao bi, primjerice, ugošcivati manifestacije poput sajma cvijeca. Kvart bi time, smatra on, prodisao, buduci da ga nastanjuje puno mladih obitelji i djece koja pohadaju obližnju školu. Primjecuje da se zasad sve zadržalo na ovdje održanim predizbornim skupovima te dodaje da se Katurana ocito samo tada sjete. Pozitivnim, ipak, ocjenjuje nedavno zaprijecen prilaz automobilima.

Projekt uredenja trga, težak oko milijun i pol kuna, prije gotovo dvije godine osmislila je arhitektica Romina Mohorovic Tencic. Plac bi se - prenosi nam gradski procelnik za komunalne djelatnosti Ljubomir Buršic – rascjepkao na više manjih površina u nekoliko razina, što podrazumijeva izmjenu kompletne podloge, zamjenu javne rasvjete, postavljanje klupica i zelenih otoka. Buduci da je lipanjskim rebalansom gradskog proracuna najviše - za 2,6 milijuna kuna - srezan baš komunalni program, pitamo koliko je realno ocekivati da ovaj projekt bude uvršten dogodine.

- Pokušali smo ga vec, zbog velicine investicije, barem dijelom ubaciti u ovogodišnji proracun, kako bi se rješavao postupno, no s obzirom na to da bi se ionako moralo "dirati" cijelu infrastrukturu, najprimjerenije je sve odraditi u kompletu. Vidjet cemo s autoricom projekta je li ipak moguca gradnja u fazama, pa bismo vec iduce godine nastojali izdvojiti sredstva za neki prioritetni dio, primjerice, ulaz izmedu dva kafica te prostor ispred mesnice, i to pod uvjetom da barem to kompletno riješimo, kaže Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter