Zapušteni restoran postaje "Soba Julesa Vernea"

Prostor će se osmisliti i urediti kao "Soba Julesa Vernea"
Prostor će se osmisliti i urediti kao "Soba Julesa Vernea"

Tridesetak studenata treće godine preddiplomskog interdisciplinarnog studija kulture i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile danas je u Pazinu terenskim radionicama započelo provedbu nastavnog praktikuma kojemu je cilj osmisliti dodatnu, odnosno alternativnu turističku i edukativnu ponudu uz epizodu o Pazinu i Julesu Verneu u sklopu projekta Istra Inspirit.

Na ove radionice studenti će iz Pule u Pazin dolaziti i narednih tjedana, odnosno mjeseci, budući da je predviđeno trajanje praktikuma 45 sati. Podijeljeni u četiri grupe, studenti osmišljavaju program cjelodnevnog vođenja školskih i turističkih ekskurzija po Pazinu; interpretaciju djela Julesa Vernea za djecu kroz kazališne radionice; likovno osmišljavanje gradskih natpisa kakvi su bili ili su mogli biti u vrijeme radnje Verneovog romana "Mathias Sandorf" (1867. godina); a najzahtjevnija među radionicama je preuređenje prostora bivšeg restorana u prizemlju pazinskog Kaštela.

Taj prostor bivšeg restorana je inače na korištenje dobila Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) za uređenje kušaonice i prodavaonice autohtonih proizvoda, ali budući da za njegovo skoro uređenje u tu svrhu trenutačno nema sredstava, privremeno će ga se koristiti za potrebe projekta Istra inspirit, saznajemo od voditeljice Manuele Hrvatin.

U tom bi se prostoru uredio informativno-edukativni centar pod radnim nazivom "Soba Julesa Vernea - Voyages Extraordinaires" u kojem bi se prikazivali filmovi i organizirale radionice za sve uzraste na temu Julesa Vernea i njegovog junaka Mathiasa Sandorfa, služio bi kao dodatni prostor za izvođenje turističkog "eventa" o Mathiasu Sandorfu u sklopu projekta Istra Inspirit (lani su u Kaštelu održana tri takva programa), poslužio bi kao dodatna ponuda oba muzeja koji djeluju u Kaštelu, gradskom i Etnografskom, a bio bi otvoren za posjetitelje svakodnevno od svibnja do lipnja.

Prostor bivšeg restorana, koji već godinama nije u funkciji i u vrlo je zapuštenom stanju, studenti su danas čistili od stare opreme i podnih obloga, a osmišljavanje njegova uređenja bit će predmet narednih radionica.

Pred početak rada studente je pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a voditeljica Istra Inspirita Manuela Hrvatin i direktor Turističke zajednice središnje Istre Radenko Sloković upoznali su ih s osnovama priče o vezi Julesa Vernea i Pazina kroz roman "Mathias Sandorf" i načina na koji je taj kulturno-povijesni resurs dosad interpretiran kroz manifestaciju "Dani Julesa Vernea" i pazinski program Istra Inspirita. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter