Zapušteni podrum postao moderna enoteka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Rekonstrukcija zgrade nije samoj sebi svrha, želim i nadam se da ce se još više kulturnih i društvenih dogadanja i manifestacija dešavati u Istarskoj sabornici i njenom podrumu te da ce ovo biti mjesto neponovljivog iskustva za naše turiste, prostor u kojem ce se naši gradani rado družiti", rekao je u ponedjeljak porecki gradonacelnik Edi Štifanic na svecanom otvorenju obnovljenog vinskog podruma Istarske sabornice.

Godinu dana nakon potpisivanja ugovora Grada Poreca s izvodacem radova, brodskom tvrtkom Feniks, zapušteni podrum Sabornice dobio je kulturno-poslovnu namjenu: postao je moderna enoteka u kojoj ce biti prezentirani istarski proizvodi te organizirane degustacije vina, maslinovog ulja, meda, tartufa, pršuta, sira...

Župan Ivan Jakovcic rekao je da je Istra mala zemlja s puno simbola, a jedan od nezaobilaznih je i Istarska sabornica. - Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da se ideje realiziraju, a ovo je sigurno jedan znacajni program. Jer, Istra je jednako vino, jednako život, jednako ljubav, i to opet jednako Istra. To je jednadžba koja ne prestaje, rekao je župan. Obnovljeni podrum Sabornice blagoslovio je porecki župnik Željko Zec.

Na 270 kvadrata uredeni su vinski podrum i enoteka, a sacuvano je i jedanaest zidanih vinskih bacava iz austrougarskog vremena. Stol dužine 12 metara smješten je u centralnom dijelu enoteke i pruža 24 mjesta za sjedenje. Prostor je dobio i sanitarni cvor, grijanje i hladenje, što znaci da ce biti u funkciji cijele godine.

Radovi su stajali 1,74 milijuna kuna s PDV-om, oko 40 tisuca eura dobiveno je iz europskih fondova kroz projekt REVITAS za obnovu baštine i revitalizaciju unutrašnjosti Istre.

Prostor Sabornice nastao je u crkvi sv. Franje uz koju je bio i samostan. Ova dva objekta podignuta su krajem 13. i pocetkom 14. stoljeca na temeljima crkve sv. Tome iz 5. stoljeca, od koje je danas sacuvan i obnovljen dio podnog mozaika. Crkva sv. Franje desakralizirana je u vrijeme Napoleonove vlasti, pocetkom 19. stoljeca. Napuštena crkva je 1861. godine, kada je Porec bio dijelom Austrougarske Monarhije, preuredena u svecanu dvoranu, mjesto zasjedanja Pokrajinskog sabora, a pod njom je bio vinski podrum, jedini dio ove gradevine koji je donedavno bio neureden.(Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter