Zaprijecio ulaz na Kamenjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilaz automobilom plažama rta Kamenjaka brojnim je kupacima i posjetiteljima u subotu ponovno zaprijecio Vanja Jurašin iz Premanture, vlasnik triju parcela kojima prolazi javni put "kod križa". Na dva metalna stupa postavljen je željezni lanac s natpisom "privatan posjed", prolaz cuvaju dva zaštitara, a na teren je izašao i policajac.

Velika gužva i prometni zastoji stvorili su se vec na cesti koja vodi do naplatne rampe Javne ustanove Kamenjak, a brojni kupaci su, ostavljajuci automobile, na more po podnevnoj žegi krenuli pješice. Rendžeri Kamenjaka zatvorili su rampu i posjetitelje slali na drugi ulaz.

Sa slicnom situacijom susreli smo se prije mjesec dana kada je Jurašin, zbog spora oko ceste s opcinom Medulin i JU Kamenjak, zabetoniranim stupovima i željeznom žicom zaprijecio prolaz do plaža. Buduci da do rješenja još nisu došli, odlucio je ponoviti ovaj radikalni potez.

- Ovo je borba s vjetrenjacama, a borit cu se dok se problem ne riješi i ne preusmjeri se put, kako sam se sa medulinskim nacelnikom Buicem dogovorio još prošle godine. U Opcini kažu da je to neizvedivo jer bi alternativni put prolazio kroz posebno zašticeno podrucje, a meni to nitko nije javio godinu dana, niti predložio drugi nacin za rješavanje problema, rekao je Jurašin koji svoje postupke naziva gerilskima, ali smatra da drugacije nece doci do dogovora.U ponedjeljak se s odvjetnikom uputio u Opcinu na potpisivanje ugovora o zakupu. Nakon što je saznao da je nacelnik Buic na godišnjem odmoru, preusmjeren je njegovom zamjeniku Damiru Demarinu i procelnici Suzani Racan Stern, kojima, kaže, Buic ništa nije prenio. U ponedjeljak, kad se nacelnik vrati s godišnjeg odmora, ponovno ce predložiti potpisivanje ugovora o zakupu, ali s premještanjem ceste bio bi, kaže, više nego zadovoljan, a ostale opcije, poput prodaje ili služnosti, ne dolaze u obzir.

Zbunjeni turisti nemaju razumijevanja za njegove postupke, a potporu je dobio jedino od drugih vlasnika zemljišta na Kamenjaku, koje pušta da produ.

U 17 sati blokadu je uklonio, ali je najavio ponovno blokiranje prometa u nedjelju. (Ana ŠIMIC, snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter