Zapovjednik HRM-a obišao istarske vojne baze

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Od nedjelje 11. siječnja ove godine, vojni kompleks na Muzilu više ne čuvaju pripadnici gardijskih brigada što su činili od unazad osam godina. Naime, od početka siječnja vojarne na Muzilu čuvaju pripadnici odjeljka Pomorske baze sjever sa sjedištem u Puli kojom zapovijeda kapetan korvete Argeo Mejak.

Podsjetimo, nakon gašenja vojarne Muzil sredinom 2006., osiguranje objekata su najprije preuzeli pripadnici 1. gardijske brigade "Tigrovi", a nakon njih i druge gardijske brigade. Time je Muzil očuvan od devastacije što nije bio slučaj za vojne komplekse na Valelungi, Katarini i Monumentima. Ovaj s Muzilom je u svakom slučaju pozitivan primjer kako čuvati državnu imovinu i spriječiti devastaciju i pljačku. Pulski mornari, njih 40-ak, će ubuduće biti na porti Muzila i Valelunge dok se i ovi vojni kompleksi ne budu predali civilnim vlastima što je nije neizvjesno s obzirom na intenciju MORH-a i Vlade RH da ovaj objekt nije perspektivan za razvoj oružanih snaga RH. Uostalom, Muzil je već praktički spreman za predaju civilnoj vlasti jer se ondje čeka pokretanje projekta Brijuni rivijera.

Jučer su Pula i Istra bili mete posjeta čelnih ljudi Hrvatske ratne mornarice. U Pulu su došli novi i stari zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj i komodor Predrag Stipanović sa suradnicima. Povod posjeta bilo je upoznavanje novog zapovjednika s postrojbama kojim zapovijeda. Obišli su Središnjicu elektronskog izviđanja i bazu OSMIO-a u Savudriji, počasno posadnu bojnu i satniju opslužništva u vojarni Peneda na Brionima te mornare na Vargaroli podno Muzila. Na Vargaroli trenutno boravi odjeljak Pomorske baze sjever, 2. divizion obalne straže, odred rezidencijalnih brodova, zapovjedništvo OSMIO-a i opslužništvo Zapovjedništva za potporu. To je inače normalna i uobičajena procedura prilikom stupanja na dužnost novog i odlaska starog zapovjednika te primopredaje dužnosti. Novi se zapovjednik tako upoznaje s postrojbama u njegovoj zoni odgovornosti.

Robert Hranj je s mjesta zapovjednika HRM-a otišao koncem prošle godine i to na veću dužnost u Glavni stožer oružanih snaga RH kao zamjenik načelnika Glavnog stožera. Novi zapovjednik HRM-a Komodor Stipanović slovi kao vrsni časnik i iskusan pomorac koji je zapovijedao najboljim brodovima HRM-a. Vojnu karijeru započeo je 1986. godine diplomiravši na Mornaričkoj vojnoj akademiji. Nakon Domovinskog rata završava niz vojnih škola, među kojima i američki vojni "Naval Staff Colege". (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter