Zapovijedili im odlazak na misu zadušnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da su tijekom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske djelatne vojne osobe, službenici i namještenici pod prijetnjom disciplinskih mjera morali sudjelovati na misi zadušnici i svecanoj akademiji.

Naime, na Hrvatskom vojnom ucilištu (HVU) Petar Zrinski, brigadni general Slaven Zdilar izdao je zapovijed kojom je naložio tko, kako i kada sudjeluje u obilježavanju tog blagdana te je, medu ostalim, zapovjedio tko od djelatnih vojnih osoba, službenika i namještenika treba sudjelovati na misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Mati slobode na Jarunu i svecanoj akademiji u KD Vatroslav Lisinski, istice sindikat u priopcenju.

Zapovijed je obuhvatila detalje poput obveze nošenja svecane odore za više casnike, službene ljetne odore za sve ostale i civilne odjece primjerene svecanosti za državne službenike i namještenike, a brigadni general Zdilar je u zapovijedi utvrdio i odgovornost celnika ustrojstvenih jedinica HVU-a za sudjelovanje 198 djelatnih vojnih osoba i državnih službenika i namještenika na misi zadušnici i svecanoj akademiji u Lisinskom.

Sama zapovijed i nacin obilježavanja Dana OSRH-a i HKoV-a nisu sporni u tradicijski kršcanskoj i katolickoj državi poput Hrvatske, u kojoj se u prigodi blagdana tijekom kojih se prisjecamo žrtve hrvatskih branitelja Domovinskog rata redovito organiziraju mise zadušnice, da zapovijed sudjelovanje na misi nije utvrdila kao obvezu, koja implicira i možebitnu disciplinsku odgovornost u slucaju njezina nepoštivanja.

A to potvrduje i cinjenica da se od službenika i namještenika koji nisu evidentirani kao sudionici mise zadušnice i svecane akademije ovih dana traži pisano izvješce o razlozima nepoštivanja zapovijedi, naglašava sindikat.

U Hrvatskoj je Ustavom zajamcena sloboda vjeroispovijedi i slobodno javno ocitovanje vjere ili drugog uvjerenja, a sve su vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države.

"Te osobne slobode i prava ne bi bile nicim povrijedene da je u zapovijedi utvrdeno kako djelatne vojne osobe i državni službenici i namještenici koji to žele mogu sudjelovati na misi zadušnici za poginule hrvatske branitelje, no njome se ne može narediti zaposlenima da na vjerskom obredu sudjeluju pod prijetnjom disciplinske odgovornosti".

Radi se o svojevrsnom povijesnom paradoksu koji se ocituje u cinjenici da su gradani nekad bili pod udarom vlasti jer ispovijedaju svoju vjeru odlaskom na misu, a danas zato jer u njoj ne sudjeluju. Još veci paradoks nalazi se u cinjenici da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i Predsjednik Republike osoba koja se javno deklarira kao agnostik.

Sindikat brine mogucnost da u Hrvatskoj u 21. stoljecu zaposlenik državnog tijela može biti pozvan na odgovornost zbog vlastite (ne)vjeroispovijedi i od odgovornih traži da sprijece takvo postupanje, jer ono nije u interesu ni države, ni gradana, niti Crkve, stoji u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter