Zapošljavanje: Svi traže iskustvo, ali kako do njega?

Na Zavodu je ovo ljeto ipak više nezaposlenih nego lani (M. ANGELINI)
Na Zavodu je ovo ljeto ipak više nezaposlenih nego lani (M. ANGELINI)

Turistička sezona u punom je jeku, no nisu svi nezaposleni, nažalost, uspjeli pronaći toliko željeni posao. Tko su ljudi koji i dalje na plus 35 "hodočaste" na pulski Zavod za zapošljavanje pokušali smo otkriti jučer popričavši s nekolicinom koje smo zatekli ispred.

Mladi Puljanin Danijel Goričanec pomoćni je kuhar, no posao ne može naći. Kako to? U jeku sezone, a kuhari su, vele statistike, jako traženo zanimanje, pitamo ga.

- Pomoćni sam kuhar, no svi traže iskustvo, koje ja nemam. A kako da ga steknem kada mi nitko uopće ne želi dati priliku da počnem raditi, požalio nam se ovaj mladić, uz riječi da je možda "fulao" zanimanje jer njegovi prijatelji konobari nemaju takvih problema, a plaće su im dobre.

- Eto, prijatelj radi kao konobar na Verudeli i dobije plaću od pet tisuća kuna, a tu je svaki dan i "manča". S druge strane ja sam nedavno čistio u Uljaniku na brodu i za čak 240 radnih sati dobio 2.900 kuna, pa vi vidite, veli Danijel.

Frizerka Mira iz Pule ima drugačiji problem. Ona traži posao na pola radnog vremena jer zbog djeteta koje ima zdravstvenih problema ne može raditi puno radno vrijeme, jer dijete ne može u vrtić.

- Radila bih negdje, bilo gdje, na četiri sata. Četvero nas je i suprug radi po cijele dane da bi nas prehranio. A troškovi, uz stalna putovanja na preglede i kontrole u Zagreb, vjerujte mi, nisu mali. Voljela bih mu pomoći i barem navečer nešto zaraditi, ali nitko u našoj državi nema sluha za slučajeve poput mojeg, veli nam ogorčeno ova majka.

Ovo dvoje Puljana samo su dio u evidenciji nezaposlenih osoba Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Puli, koja je koncem lipnja brojala 6.663 nezaposlene osobe. (piše B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter