Zapošljavanje bez predrasuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S ciljem zapošljavanja osoba s intelektualnim teškocama, u utorak je u prostoru Udruge za pomoc osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije poceo trening motivacije za njihovo aktivno ukljucivanje na tržište rada. Voditeljice Danijela Kasumovic Maružin i Marijana Grncaroska radit ce s dvadesetak sudionika na socijalizaciji, radnoj i poslovnoj kulturi te samoaktivnosti u traženju posla.

Trening, koji se održava u sklopu projekta "IN.Promo - ukljucivanje osoba s intelektualnim teškocama na tržište rada", trajat ce 24 dana, a cilj je upoznavanje s motivacijom i sposobnošcu prijavljenih da bi za ukljucivanje na tržište rada bili odabrani potencijalno najuspješniji sudionici.

- Uslijedit ce pokretanje radnog centra, odnosno radno-proizvodne jedinice za stjecanje radnog iskustva, poticanje i razvijanje stecenih znanja i vještina te prilagodavanje zahtjevima i uvjetima na otvorenom tržištu rada. Bit ce osnovan i mobilni tim za radno ukljucivanje, ciji ce zadatak biti pronalazak radnih mjesta na tržištu rada, pripreme za radno ukljucivanje te pracenje na radnom mjestu, objasnio je Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici.

Projekt, koji ce se odvijati na podrucju Pule i Labina, ukljucuje još brojne aktivnosti putem kojih ce nositelji "IN.Proma" - a to su navedeni udruga i centar - pokušati utjecati na nepovoljne cimbenike koji onemogucavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U prvom redu to su predrasude poslodavaca, ali i neadekvatno obrazovanje i kvalifikacije zbog kojih posebice osobe s intelektualnim i višestrukim poteškocama ne uspijevaju biti konkurentne na tržištu rada, što uzrokuje nedostatak radnog iskustva, dugotrajnu nezaposlenost i odustajanje od aktivnog traženja posla. Posljedice svega toga su ovisnost o drugima, siromaštvo te socijalna iskljucenost, napomenuo je Perkov.

Novac za ostvarenje projekta dala je Europska unija, a partneri su Istarska županija, županijska Obrtnicka komora te Grad Labin.


Podijeli: Facebook Twiter