Zaposleno sedam osoba s intelektualnim teškocama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Istarske županije u srijedu je predstavljen iznimno uspješan završetak projekta "IN.promo - ukljucivanje osoba s intelektualnim teškocama na tržište rada".

Nositelj projekta bio je Centar za inkluziju i podršku u zajednici u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Labinom, županijskom Obrtnickom komorom te županijskom Udrugom za pomoc osobama s mentalnom retardacijom, a sufinanciran je sa 77 tisuca eura iz sredstava Europske unije.

Rezultat projekta je zapošljavanje sedam osoba s intelektualnim i višestrukim teškocama, a 20 ih je steklo iskustvo.

- Pravo na rad i zapošljavanje jedno je od temeljnih ljudskih prava pa tako i pravo osoba s invaliditetom. Posebno diskriminiranu skupinu cine osobe s intelektualnim teškocama cije ukljucivanje na tržište rada iziskuje zadovoljavanje njihovih specificnih potreba.

Razumijevajuci taj problem, pokrenuli smo projekt IN.promo da bismo povecali zapošljivost dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih osoba s intelektualnim i višestrukim poteškocama, rekao je na konferenciji za novinare voditelj projekta Ozren Catela.

Kaže da su tijekom projekta održana dva treninga za osobno motiviranje radi aktivnog ukljucivanja na tržište rada u Puli i Labinu na kojima je sudjelovalo 30 osoba te psihološke podrške i dnevne radne aktivnosti.

Osim toga, mobilni tim za radno ukljucivanje s projektom je upoznao više od 200 poslodavaca, a s više od 50 je sklopljen sporazum o suradnji.

Održana su i cetiri treninga za stjecanje adekvatnih prakticnih znanja i vještina za potrebe zainteresiranih poslodavaca u Puli i Labinu.

Catela je izvijestio i da je tijekom studenog, kao priprema za pokretanje i pocetak rada lokalne mreže podrške za zapošljavanje, održana dvodnevna radionica i pokrenuta je mreža za podršku zapošljavanja osoba s invaliditetom na Labinštini. Ona ce se osnovati i u drugim gradovima.

Predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov kazao je da su projektom uspjeli umanjiti brojne predrasude u odnosu poslodavaca prema osobama s invaliditetom.

Podršku i nastavak suradnje u daljnjim projektima centra obecao je Oriano Otocan, kazavši da je IN.promo znacajan projekt jer se radi o novom podrucju - socijalna skrb, za koji je dobiven novac iz EU-a. Izvijestio je da je centar uspješno kandidirao još jedan projekt.

Predstavnica Grada Labina Loreta Blaškovic kazala je pak da je važno što su projektom uspjeli promijeniti svijest lokalne zajednice te da je konacno u prvi plan stavljeno ono što osobe s invaliditetom mogu, a ne ono što ne mogu.


Podijeli: Facebook Twiter