Zaposlenicima Bunarine place i doprinosi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Održana je druga sjednica Odbora vjerovnika Bunarine. Odbor je osnovan krajem lanjskog prosinca i u pravilu se odreduje kod vecih stecajeva. No u slucaju Bunarine osnovan je na zahtjev stecajnog upravitelja Borisa Debelica, a jedan od razloga bila je koncesija koju Bunarina u stecaju nije trošila.

Odbor cine tri clana: jednog odreduje Republika Hrvatska i on predsjeda, drugog imenuje Grad Pula, dok je treci clan iz redova zaposlenika.

- Odbor vjerovnika je na zahtjev stecajnog upravitelja donio odluku o djelomicnoj diobi kojom se namiruje prvi viši isplatni red, i to u stopostotnom iznosu. To pojednostavljeno znaci da ce se neto place zaposlenika te porezi i doprinosi na place isplatiti u cijelosti jer je odbor jednoglasno prihvatio takvu odluku o djelomicnoj diobi prvog isplatnog reda. Procedura je takva da se odluka mora objaviti u Narodnim novinama, potom ide rok za žalbu, a po njegovom isteku isplata. To može potrajati do 23 dana, a tada cemo isplatiti receno. Govorimo o 550 tisuca kuna što ce se isplatiti iz postojecih sredstava, odnosno naplacenih potraživanja do dana otvaranja stecajnog postupka, rekao nam je stecajni upravitelj.

Na pitanje kada ce na red doci drugi vjerovnici u drugom isplatnom redu, odgovorio je da ce o tome biti rijeci kada budu pristizala sredstva.

Valja se prisjetiti da je 30 vjerovnika od Bunarine potraživalo 30 milijuna kuna. Pola su potraživali radnici, dok je medu ostalih 15 bila i država. U prvom isplatnom redu prijavljena potraživanja radnika iznosila su nešto više od 700 tisuca kuna, ali im je stecajni upravitelj priznao 550 tisuca, dok su u drugom isplatnom redu potraživanja nevezana za radnike, a iznosila su 29 milijuna kuna. No, samo država je prijavila 28 milijuna, ali je stecajni upravitelj osporio cak 27,5 milijuna kuna. Ispada da bi vjerovnike drugog isplatnog reda mogli namiriti s 1,5 milijuna kuna.

Na upit ima li saznanja o novim koncesionarima nautickog i sportskog dijela Bunarine, Debelic kaže da nema i da je još uvijek sve na nadležnom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Za koncesiju nauticke luke ponude su predali Tehnomontova i Uljanikova marina te Sigurnost Boljun iz Pule, rijecka tvrtka Suncani vez, dok se za koncesiju u sportskoj luci javilo samo Radnicko sportsko društvo Uljanik. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter