Zaposlenici HRT-a više neće smjeti ni pisnuti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nitko od urednika i novinara ne smije koristiti društvene mreže i blogove za izražavanje stavova koji štete tvrtki ili koji dovode u pitanje neovisnost i nepristranost", piše u smjernicama koje bi HRT trebao implementirati u etički kodeks koji je u izradi.

Zaposlenici Hrvatske radiotelevizije dobili su naputak "s vrha" da počnu apstinirati na Facebooku kad je riječ o statusima i postovima koji se odnose na ono što se tiče kuće u kojoj rade. Vijest je to koju je objavio Novi list, a koju iz Službe za odnose s javnošću HRT-a nisu potvrdili.

Tvrde da urednicima nije poznat takav nalog ravnatelja HRT-a, ali ne negiraju da je želja Uprave da se u etički kodeks HRT-a implementira i takvo ograničenje novinarske slobode. Pritom navode da je krovna europska organizacija javnih televizija (EBU) izdala smjernice koje se trebaju implementirati u etički kodeks.

"Svaki član naše tvrtke, osobito voditelji, reporteri, dopisnici i urednici, svjestan je činjenice da će u svemu što radi, piše ili objavljuje biti izravno povezan s tvrtkom. Ponašat će se u skladu s tim. Nitko od urednika i novinara ne smije koristiti društvene mreže i blogove za izražavanje stavova koji štete tvrtki ili dovode u pitanje neovisnost i nepristranost. Nitko ne smije otkrivati one informacije koje se tiču samo tvrtke. Politiku tvrtke komentirat će samo ovlaštene osobe", piše u smjernicama.

S HRT-a, pak, po ovom pitanju dodaju da je etički kodeks u izradi te da smatraju da iznošenje i komentiranje "internih događanja, poteškoća pa čak i poslovnih tajni na društvenim mrežama najblaže rečeno nije u skladu s dobrom poslovnom kulturom". Dodaju da takvom odlukom slobode i prava djelatnika HRT-a ni u kojem segmentu neće biti ni najmanje narušena. (Danas.net.hr/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter