Započinje nova era rovinjskog hrama kulture

Zgrada kazališta Antonio Gandusio u Rovinju opasana skelama (N. O. R.)
Zgrada kazališta Antonio Gandusio u Rovinju opasana skelama (N. O. R.)

Ministarstvo kulture RH-a za projekt rekonstrukcije zgrade rovinjskog kina/kazališta "Antonio Gandusio" osiguralo je iznos od 1,5 milijuna kuna, dok je Grad za iste namjene izdvojio 600 tisuća. Te po kulturu Rovinja i njenih žitelja odlične vijesti  potvrdila nam je i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić i sama najviši početak jedne nove ere ovog gradskog hrama kulture. I dok se Rovinj još uvijek opravlja od pozitivnog šoka, zgradu kina/kazališta čija je izgradnja u potpunosti dovršena 1854. godine, opasale su građevinske skele.

Kino/kazalište novi multimedijalni centar

Kako doznajemo, u tijeku je prva faza rekonstrukcije koja obuhvaća demontažu termo akumulacijskih peći, vanjskih i unutarnjih klima uređaja i ventilacijskih cijevi. Nadalje, izvršit će se i rekonstrukcija drvenih grilja, uredit vijenac zgrade, obaviti građevinski radovi na zabatnim zidovima poradi otvaranja zazidanih prozora te učiniti zaštita od kapilarne vlage. Ove radove, u visini od preko 603 tisuće kuna, namaknute iz ovogodišnjeg gradskog proračuna, obavlja žminjska tvrtka "Kapitel", dok je stručni nadzor povjeren tvrtki TGI iz Pule. Inače, važno je istaknuti i kako će tijekom radova, a koji trebaju biti okončani unutar 70 dana, odnosno najkasnije 15. lipnja "Gandusio" raditi uobičajenim tempom i biti otvoren za posjetitelje.

Ujedno, prilika je ovo i za podsjetnik na idejno rješenje prema kojemu bi nakon kompletne obnove zgrade kazališta/kina novosređeni "Gandusio" trebao postati novim malim multimedijalnim centrom. Po istome, prizemlje zgrade u potpunosti bi trebalo biti u funkciji kulturnih programa i sadržaja, što znači da bi iz kina trebala biti "izbačena" trgovina živežnim namirnicama.

Prilagodbe za sve posjetitelje

Dakle, na mjestu današnjeg ulaza u market trebao bi se izgraditi novi ulaz u kazališnu zgradu u kojem će se osim hola smjestiti kazališna kavana, odnosno prostor za kojim Rovinj već desetljećima vapi. Nadalje, u prizemlju bi se trebala nalaziti i garderoba, koju danas kazalište nema. Na mjestu današnje biljetarnice bit će ulaz za tehničko osoblje, kao i nove sanitarije.

Prema idejnom rješenju, kazalište "Gandusio" dobit će i sanitarije za osobe s tjelesnim poteškoćama, ali i lift koji će im, i napokon, osigurati ulaz u rovinjski hram kulture. Što se pak tiče partera na njega će se kao i danas dolaziti već postojećim stepenicama, dok će prostor na prvom katu i prije samog ulaza u parter biti u funkciji protupožarnog i evakuacijskog prostora. Prvi kat trebao bi dobiti i nove instalacije i sjedalice, a trebala bi se proširiti i sama pozornica. I dok bi drugi kat prema projektu, trebao ostati više-manje istim na krovu i tavanu uredit će se nove i  višenamjenske prostorije. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter