Započeo drugi festival aromatičnih bilja u Balama

Scenski igrokaz "Ambrina jabuka" - Frano Novljan (A. DAGOSTIN)
Scenski igrokaz "Ambrina jabuka" - Frano Novljan (A. DAGOSTIN)

Na Trgu La Musa u Balama jučer je otvoren drugi festival aromatičnih bilja Aromatic days.

Trodnevna manifestacije posvećena mirisima započela je dobrodošlicom izlagačima i posjetiteljima koju su uputili općinski pročelnik za kulturu Ennio Malusa i načelnik Edi Pastrovicchio, nakon čega je uslijedio kratki scenski igrokaz "Ambrina jabuka - parfem renesanse" i "Mirisna harmonijska skala - doživljaji svih čula" kojeg su, uz renesansnu glazbu, u narodnim nošnjama Bala inscenirali glumci Frano Novljan, Ivna Škoro, Petra Blašković, Nataša Dragun, Samanta Stell i Branka Tomasić Ramadanski.

Na baljanskom se glavnom trgu rasporedilo tridesetak, uglavnom istarskih, izlagača koji su nudili široku paletu proizvoda. Od samih sadnica aromatičnog i jestivog bilja (smilje, ružmarin, timijan, mažuran, bosiljak, smokva, jagoda, peršin, celer, feferon, pomidor…), žitarica, orašastih plodova, voća i voćnih proizvoda, čajevi, meda, domaćeg maslinovog ulja, rakija, do kozmetičkih aromatičnih proizvoda, cvjetnih mirisnih aranžmana ili suvenira. Čak smo i praćke, koje godinama nismo vidjeli, pronašli po cijeni od 30 kuna. U sklopu projekta "Domaća web tržnica" na sajmu se našao Silvano Bartolić iz Fuškulina koji je nudio začinska i pikantna maslinova ulja, a pogled nam je pobjegao i na njegove sadnice paulovnije, ekstremno brzorastućeg drva podrijetlom iz Kine, koje je sve traženije i u našim krajevima. Tedi Maretić iz OPG-a Maretić iz Starog Pazina nudio je sva moguća zrna, brašna i griz žitarica: od pira, raži, zobi, ječma, trukinje do pšenice. Lorena Meda iz tvrtke Cannabio iz Sotina kraj Vukovara prodavala je pak proizvode od sve popularnije industrijske konoplje: razni keksi, rakija od lista i cvata, konopljino ulje, ljekovita smola iz cvijeta, brašno, čaj, protein i sjemenke.

Poslijepodne su se u Multimedijalnom centru Ulika redala predavanja: Mijo Miljak "Primjena biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji", Slavica Dudaš "Kvalitativne i kvantitativne karakteristike prave majčine dušice", Dubravka Orlić Bašlin "Ljekovite biljke Mediterana u prirodnoj kozmetici" te Boris Filipaj "Biljni proizvodi i eterična ulja u zdravlju, kozmetici i ljepoti". Prvi dan manifestacije okončan je radionicom crtanja aromatičnih biljaka na svili pod vodstvom Tatjane Gregorević, odnosno pjesničkim susretom na kojem su nastupili Filip Zoričić, Liliana Vranjican, Ana Hrvatin, Leonard Sep.

Inicijator ove smotre je Sandro Mitton iz Turističke zajednice općine Bale koji se na manifestaciju aromatičnih bilja odlučio stoga što se u neposrednoj blizini Bala, na brežuljku u zaseoku Pižanovac (selo Golaš), na deset hektara površine nalazi jedinstveni aromatični botanički park Histria Aromatica zagrebačke tvrtke Bioaromatica u kojem raste lavanda, dalmatinski buhač, smilje, kadulja, ružmarin, hranidbeno bilje, te stabla masline, vinova loza i voćke, kojeg tijekom manifestacije posjetitelji mogu obići. (A. DAGOSTIN)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter