Započelo uređivanje plaže na Hidrobazi

Bageri stigli na Hidrobazu (M. MIJOŠEK)
Bageri stigli na Hidrobazu (M. MIJOŠEK)

Kao što je najavljeno, ovog tjedna započelo je uređivanje javne gradske plaže kupališta na Hidrobazi. Projekt je podijeljen u sedam faza, koje će se realizirati ovisno o tome kako budu osigurana proračunska sredstva, bespovratna sredstva Ministarstva turizma, ali i drugi prihodi tijekom narednih godina.

Ove godine primarno će se urediti obalni dio, odnosno centralni dio plaže. Izgradit će se tri takozvana stabilizacijska pera sa školjerama čime će se zaštititi plaža od jakih udara valova, odnosno želi se osigurati zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži. U centralnom dijelu plaže predviđa se i uređenje javne plaže prilagođene osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te će se uz dva od tri stabilizacijska pera izvesti rampe za pristup moru za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Uz samo uređenje plaže izgradit će se i plato za prefabricirani montažni objekt za spasioce, info-punkt, dok će se obalni dio plaže nasipati šljunkom. Projektom je predviđena i cjelokupna interna infrastruktura (struja, voda, kanalizacija, elektronička komunikacijska infrastruktura). Izvođač radova je trgovačko društvo Ceste d.o.o. Pula i radovi prve faze planiraju se okončati do svibnja da bi građani i gosti nesmetano mogli koristiti plažu. Sukladno osiguranju financijskih sredstava nastavak uređenja planira se nakon završetka turističke sezone.

Vrijednost ovih radova do ljeta iznosi oko 3,7 milijuna kuna od čega je na temelju programa Fonda za razvoj turizma koji provodi Ministarstvo turizma, Gradu Puli dodijeljen iznos bespovratnih potpora od čak 1,5 milijuna kuna za prvu fazu uređenja ove plaže.

Prošle godine izrađena je i cjelokupna projektna dokumentacija i ishođene potrebne dozvole te proveden javni natječaj za odabir izvođača radova.

Budući da je prostor Hidrobaze utvrđen kao kulturno dobro, jedan od temeljnih ciljeva samog uređenja i koncipiranja novog oblikovanja prostora je sačuvati aspekt jedinstvene povijesti ovog prostora. Svi zahvati usmjereni su na prilagodbu prostora novoj namjeni s integracijom povijesnih elemenata pa je tako planirano uređenje komunikacijskih putova, parkirališnih mjesta, obalnog dijela plaže, a planira se i postavljanje informativnih ploča koje prikazuju tragove bogate zrakoplovne aktivnosti.

Uz postavljanje sanitarnih čvorova, svlačionica i tuševa predviđeni su i brojni sadržaji za slobodnu igru, dječje igralište, travnate površine za ležanje u sjeni stabala, igralište beach volley, zone za druženje i slično, te sportsko-rekreacijska zona. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter