Zapocelo "cišcenje" rive, zatvaranje nakon Uskrsa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu je zapocelo uklanjanje kamenih klupa i skulptura te metalnih stupica s pulske rive, a uskoro ce uslijediti i uklanjanje stupova javne rasvjete. Pretpostavlja se da bi pripreme za pocetak izgradnje obalnog kolektora duž rive i Flaciusove ulice trebale potrajati barem tjedan dana.

- Jucer je na rivi zapocelo uklanjanje urbane opreme, cime zapocinju opsežne pripremne aktivnosti. Potom ce uslijediti postavljanje znakova nove preregulacije prometa i sve ostale pripremne aktivnosti. Medutim, kompletno zatvaranje rive za promet vjerojatno ce se odgoditi za period nakon uskrsnih praznika jer se u petak na tjedan dana za promet zatvara i raskrižje Zagrebacke i Stankoviceve ulice. Stoga nismo željeli prometno zatvoriti kompletan grad, istice Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Dodaje da ce se na spomenutom raskrižju postavljati oborinska i fekalna kanalizacija, što su kompleksniji radovi koji zahtijevaju sedam dana zatvaranja raskrižja za promet, kaže Prhat. Raskrižje Zagrebacke i Stankoviceve ulice, na kojem ce se izgraditi sustav odvodnje, dio je projekta rekonstrukcije dijela Zagrebacke ulice od žute do medicinske škole, odnosno od raskrižja s Rakovcevom do raskrižja s Ulicom Rižanske skupštine, vrijednog 4,5 milijuna kuna s PDV-om. Projekt obuhvaca zamjenu svih komunalnih instalacija (voda, plin, elektroinstalacije, telekomunikacija) te postavljanje novog asfaltnog sloja. Pocetkom mjeseca, samo tijekom vikenda, raskrižje je bilo zatvoreno zbog postavljanja novih plinskih i vodovodnih, a ovog puta i zbog kanalizacijskih cijevi.

Ukoliko i bude preregulacije prometa na rivi prije Uskrsa, istice procelnik, riva nece biti u potpunosti zatvorena, vec ce biti omoguceno djelomicno prometovanje kako se ne bi dogodio potpuni prometni kolaps. Poznato je da ce se omoguciti promet interventnim vozilima, a u nocnim satima i dostava velikih sekcija za brodogradilište vlakom industrijskim kolosijekom i tegljacima, zbog cega se i uklanjaju urbana oprema i stupovi javne rasvjete.

Kako bi se promet smanjio u iz najužem središta grada, Pulaparkingu su dodijeljene privremene površine duž Ulice 119. brigade, kod željeznicke stanice i nasuprot nekadašnje mljekare u Ulici Marsovog polja. Upravo se potonje intenzivno ureduju posljednjih dana. Prema najavama iz Pulaparkinga, i na njima ce se parkiranje naplacivati, i to po cijeni druge zone - cetiri kune po satu. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter