Zapocela sanacija "ceste smrti"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na državnoj cesti Buzet - Lupoglav, koju su zbog prošlogodišnjih prometnih nesreca prozvali cestom smrti, zapocela je sanacija najkriticnije dionice izmedu Roca i Bršcaka. Na 1.685 metara dugoj dionici temeljito ce se rekonstruirati kolnik.

Investitor su Hrvatske ceste, izvodac radova GP Krk, a zahvat vrijedan oko cetiri milijuna kuna trebao bi biti dovršen do kraja ove godine. Gradonacelnik Buzeta Valter Flego kaže da ce se primijeniti takozvana tehnologija hladnog recikliranja materijala.

Još dvadesetak dana promet ce se regulirati semaforima, odnosno naizmjenicnim zatvaranjem prometnih traka, a tijekom izvodenja glavnih radova predvideno je potpuno zatvaranje ceste. Promet bi se tada trebao odvijati zaobilazno.

Zatvaranje prometa na ovom tranzitnom pravcu, koji vodi prema granicnom prijelazu Požane, moglo bi postati kamenom smutnje pa u Buzetu, kaže Flego, vrše pritisak na Hrvatske ceste da se cesta ipak ne zatvori za sav promet.

- Nakon ovog zahvata inzistirat cemo da se poštuju dogovori postignuti u Hrvatskim cestama. U drugoj bi se fazi, iduce godine, u proracun Hrvatskih cesta uvrstila rekonstrukcija dionice od Buzeta do Ciriteža, a u trecoj fazi 2012. godine dionica do Lupoglava, istice Flego.

Zbog dotrajalog i oštecenog kolnika duž cijele ceste, u pet godina zabilježene su 144 prometne nesrece. Samo su lani na njoj smrtno stradala tri vozaca. No, broj izlijetanja i nesreca daleko je veci jer ima prometnih nesreca s manjom materijalnom štetom, koje nije potrebno prijaviti policiji.


Podijeli: Facebook Twiter