Započela prva faza procesa konzervacije antičkog broda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Početkom siječnja ove godine sedam sekcija i više manjih ulomaka broda "Pula 2" prevezeno je u centar Arc-Nucleart u francuskom Grenoblu na daljnju obradu, odnosno konzervaciju. Riječ je o jednom, i to manjem, od dva pronađena broda u Flaciusovoj ulici kod Pošte tijekom radova na izgradnji novog gradskog kolektora prije nešto više od dvije godine. Tada su izvučeni ostaci antičkih brodova nazvanih "Pula 1" i "Pula 2" te otpremljeni u jednu od uljanikovih hala gdje su bili na desalinizaciji.

U siječnju je tako odlučeno da manji, i stoga lakši brod za transport, ode na restauraciju, što je dosad jedinstveni slučaj u Hrvatskoj da se brod šalje u jedan takav svjetski poznati laboratorij za obradu drva i brodova. U pratnji su mu bile i restauratorice Arheološkog muzeja Istre Andrea Sardoz i Monika Petrović koje su u francuski laboratorij otišle na stručnu edukaciju. Uz stručno vodstvo ekipe iz Arc-Nucleart-a Henria Bernarda-Maugirona, Stephane Garrviera i Floraine Helias te ekipe pulskih restauratorica, ostaci broda "Pula 2" su obrađeni i tretirani za uranjanje u PEG (Poli-etilen glikol) koji služi kao konsolidans, odnosno sredstvo koje će zaustaviti mijenjanje volumena drva. Kada se osuši, zaštitit će ga od vanjskih štetnih utjecaja. Ulomci i sekcije broda oprani su tekućom vodom i mekanim kistovima. Nakon pranja svaki je ulomak, odnosno sekcija detaljno očišćen malim alatkama od ostataka mulja i ostalih nečistoća (zaostalih na drvu još od arheoloških istraživanja), koje bi mogle uzrokovati množenje bakterija i mikroorganizama, štetnih za daljnji proces konzervacije.

Na pojedinim sekcijama broda očuvali su se ostaci konopa koje je svakako trebalo sačuvati. Konopi su učvršćeni za sekcije laganom mrežicom i spojnicama od nehrđajućeg čelika. Pomoću ovih spojnica su i učvršćeni i ponovno spojeni dijelovi drva koji su se odvojili, a sa sigurnošću pripadaju istom ulomku drva. Po samom završetku pripremnih radova, dendrokonologinja Alba Ferreira i Frederic Guibal, stručnjak iz Marseillea, obavili su dendokronološku analizu drva (metoda utvrđivanja starosti mjerenjem broja godova na drvetu) cijelog broda. Pripremljeni ulomci, odnosno sekcije položeni su na velike konstrukcije od nehrđajućeg čelika koje su uronjene u 20-postotni PEG-a 4000, tako je prva faza procesa konzervacije započela sredinom veljače 2016. godine. Slijedeća faza konzervacije očekuje se u siječnju 2017. godine, a sam proces konzervacije i restauracije ostataka broda "Pula 2" trebao bi biti gotov u proljeće 2017. godine kada se i očekuje povratak u Pulu i njegova prezentacija. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter