Zapocela prodaja najskupljih vinjeta u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedna vinjeta za prolaz slovenskim autocestama od prvog srpnja košta 15, a mjesecna 30 eura. Ukinuta je polugodišnja, a cjelogodišnja, koju najviše koriste domaci vozaci, povecana je s 55 na 95 eura.

Motociklisti placaju upola manje i jedini imaju mogucnost kupovine polugodišnje propusnice za 25 eura.

Ranije kupljene vinjete vrijede do njihova isteka, dok nova cjelogodišnja vinjeta vrijedi kao i kalendarska godina, odnosno do prvog sijecnja.

Unatoc brojnim negodovanjima europskih autoklubova zbog nepostojanja tjednih vinjeta i vrlo visokih cijena, zbog cega je jesenas pokrenut postupak protiv Slovenije, Pahorova vlada je ipak uvela bezobrazno skupu tjednu vinjetu. Primjerice, u Austriji desetodnevna vinjeta košta 7,70 eura, u Švicarskoj svega tri, u Slovackoj i Bugarskoj pet, a u Ceškoj osam eura.

Ovakve cijene najveci europski autoklub ADAC smatra provokacijom, a slicnog su mišljenja i ostala udruženja vozaca. Apsurdno je, smatraju, da turisti koji provedu svega dva tjedna na odmoru placaju iznos u visini polugodišnje vinjete.

Vozaci koji kroz Sloveniju prolaze na putu za Italiju mogu vrlo jednostavno proci i bez kupovine vinjete korištenjem lokalnih prometnica preko Bertoka i Škofija koje do talijanske granice vode paralelno s autocestom.


Podijeli: Facebook Twiter