Započela nova sezona Kazališta Ulysses

(D. Štifanić)
(D. Štifanić)

Šesnaesta sezona Kazališta Ulysses započela je na Malom Brijunu u petak navečer koncertom Rade Šerbedžije i Miroslava Tadića i gostiju u utvrdi Minor. Pred brojnom publikom u prohladnoj ljetnoj večeri koja je ipak prošla bez proloma oblaka i vjetra, iako prognoze od jutra nisu bile baš najsjajnije, ovi su glazbenici u oko dva sata programa nazočnima predstavili šarolik repertoar.

Prijateljstvo i poslovna suradnja glumca, pjesnika i glazbenika Rade Šerbedžije i Miroslava Tadića, velemajstora na gitari, rezultirala je dvama albumima „Imam pjesmu za tebe“ i „Ponekad dolazim, ponekad odlazim“ te uz mnoštvo koncertnih nastupa.

Koncert je protekao u vrlo dobrom raspoloženju, a na repertoaru su se redale uspješnice raznih žanrova. Šerbedžija je bio nadahnut i duhovit, a Tadić se potvrdio kao izniman virtuoz.

- Hvala vam naši dragi prijatelji, počinjemo novo ljeto, a vi ste naši najvažniji mornari, kazao je Šerbedžija koji je potom dobio aplauze za izvedbu „Imam pjesmu za tebe“. Nakon toga, uslijedila je, kako je sam rekao „pjesma stara kao ja“, odnosno „Barbara“. Potom je otpjevao pjesmu jednoj crvenokosoj, jer skoro svi mi, kako je rekao, jednoj takvoj osobi prije spavanja spremimo sliku ispod jastuka.

Nije nedostajala niti kolektivna posveta za Makedonce, vrlo nadahnuto i emotivno, kao niti djela koja je izvodio Johnny Štulić. Miroslav Tadić je i sam izveo blok pjesama, a dakako, neizbježan je bio Šerbedžijin hommage Arsenu Dediću.

U nastavku je otpjevao pjesmu koju je napisao za Davora iz Vodnjana kada ga je pustila djevojka i bio silno tužan, a zajedno s kćerima Milicom i Vanjom za svoga prijatelja Duška Ljuštinu otpjevao je pjesmo o Lici, budući da Ljuština će dobiti uskoro unučicu Liku.

Sjetio se Šerbedžija i svoga oca, koji ima 104 godine, recitirao je potom „Do posljednjeg daha“, a na kraju su nastupili i gosti, talijansko-albanski duet iz opere „Kater & Rades“ te potom s nekoliko pjesama i Muharem Serbezovski, kako ga je

Šerbedžija predstavio - makedonsko-romski glazbenik, magistar prava. Publici se tu posebno dojmila „Đelem, đelem“, kako su rekli „jedina himna prilikom čije se izvedbe ne ustaje nego pjeva“.

Koncert je tako priveden kraju, a sezona Ulyssesa trajat će do 28. kolovoza. (V. B.)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter