Zapocela gradnja ceste Peliceti - Pomer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Simbolicnim miniranjem u srijedu su zapoceli radovi na najjužnijem dijelu Istarskog ipsilona, spojnoj cesti Peliceti - Pomer, koja ce služiti kao pristupna cesta prema turistickim središtima na jugu Istre, ali i kao šira pulska zaobilaznica.

Cesta s dva prometna traka (po jedan u svakom smjeru) biti ce duga osam kilometara. Predvideno trajanje izgradnje je 13 mjeseci, s ciljem da dionica od cvora Pula do križanja s cestom za Medulin u dužini od pet kilometara bude gotova do 1. lipnja 2011. godine.

Spojna cesta je dio strategije koju su zacrtali Županija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Bina-Istra, kako bi se Istarski ipsilon što bolje povezao sa sekundarnom cestovnom mrežom, tako da se paralelno s izgradnjom autoceste grade i besplatne dionice cesta nižeg ranga, kao što je bio slucaj sa cestom za industrijsku zonu Vodnjana, obilaznicom Višnjana ili nedavno izvedenim spojem Ipsilona s granicnim prijelazima Kaštel i Plovanija.



- Izražavam veliko zadovoljstvo što je na ideju o obilaznoj cesti, inace primarno pokrenutoj u suradnji s istarskim gradovima i opcinama, Ministarstvo prometa brzo i pozitivno reagiralo kako bi se ova prometnica pretvorila u širu zaobilaznicu Grada Pule, što ce biti od velike koristi svim gradanima grada koji ima velike poteškoce u prometu, izjavio je istarski župan Ivan Jakovcic. Dodao je da ce se nastaviti i s projektom povezivanja zracne luke s Pulom te ostalim turistickim dijelovima Puljštine, u smjeru Fažane i Verudele.

- U projekt izgradnje prometnice uloženo je 170 milijuna kuna i iskreno se nadamo da ce upravo ona sprijeciti prometne gužve tijekom turisticke sezone, kazao je direktor Bina Istre David Gabelica.


Podijeli: Facebook Twiter