Započela druga sezona Istra gourmet toura

Istra gourmet tour u Bermu (A. DAGOSTIN)
Istra gourmet tour u Bermu (A. DAGOSTIN)

Na vrhu stožastog brežuljka na kojem je položen drevni Beram, u konobi Vela vrata smještenoj na samom ulazu u mjesto, započela je sinoć druga sezona putujuće gastromanifestacije Istra gourmet tour.

- Ove godine bilježimo mnogo veći interes samih ugostitelja za manifestaciju, pa smo turneju produžili sve do svibnja. Javilo nam se mnogo ugostitelja, a većinu njih, 16 iz svih krajeva Istre te dva iz Slovenije, uspjeli smo uklopiti u raspored dvaput mjesečno, kaže predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska koji je lani na prijedlog županijskog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pokrenuo ovu akciju.

"Željeli smo produžiti sezonu, promovirati istarsko ugostiteljstvo i autohtona jela te povezati ugostitelje kako bi razmjenjivali iskustva", pojašnjava Paliska dodajući da je lani akcija uspješno održana od siječnja do travnja u šest istarskih ugostiteljskih objekata.

Konoba Vela vrata, koja se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnjih glavnih gradskih po kojima je dobila ime, ponudila je mesni i vegetarijanski meni pri čemu je na mesnom meniju bila maneštra s bobići, carpaccio od junećeg bifteka s rukolom i parmezanom, kao glavno jelo janjeći kotlet s restanim krumpirom i kiselim kupusom te desert "Vela vrata" - čokoladna torta s medom i tartufima.

Na vegetarijanskom meniju nuđena je povrtna juha, carpaccio od zapečenih vrganji s rukolom i parmezanom, zatim ravioli punjeni sirom u umaku od gljiva te za desert panacotta sa šumskim voćem. Točila se malvazija Gortan iz Berma, a cijena gastronomskog slijeda iznosila je 120 kuna po osobi. (A. DAGOSTIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter