Zaplovit će "Péicia Maistra"

Odete Sapač i Marino Budicin (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Odete Sapač i Marino Budicin (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Večer ribarske tradicije, naziv je subotnjeg programa u režiji gradske Turističke zajednice. Njome se, naime, domaće žitelje, ali i strane goste kroz pjesmu i glazbu, gastronomske delicije te prezentacije ribarskih alata i vještina predstavlja Rovinj u onom punom, izvornom i iskonskom obliku. Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Odete Sapač, gradska će riva biti pozornica cjelokupnog događanja, koja starta u 19 sati s nastupom članova rovinjske Limene glazbe. Sat kasnije Trg maršala Tita ugostit će izvođače KUD-a "Marco Garbin", dok se za 20.30 planira porinuće batane.

Porinuće nove batane

- Riječ je, naime, o maloj batani čija je gradnja, pod budnim okom kalafata Mladena Takača i uz pomoć učenika Osnove škole "Bernardo Benussi", startala sredinom lipnja i koja će svečano s malog mola biti porinuta u more. Inače, batana "Péicia Maistra", samo je jedna u nizu novoizgrađenih rovinjskih batana, koje su se izgradile tijekom posljednjih godina u namjeri očuvanja kulturne i povijesne baštine Rovinja, a koja će ostati u vlasništvu Udruge Kuća o batani, odnosno za potrebe škole jedrenja za mlade Rovinjce, kao i hotelijersko ugostiteljske kuće Maistra, istaknula je Sapač.

Govoreći o izvođačima koji će glasovima i muzikom oplemeniti večer, ali i o pletačima mreža i domižana, koji će se također moći vidjeti na rivi, "pojačati" miris mora i soli , direktorica TZ-a izjavila je da će se za svačiji ukus moći čuti ponešto; od bitinada, u izvedbi  pjevača KUD-a "Marco Garbin", do njihovog zborskog pjevanja, pa sve do nastupa grupa Libar i Rolin Humes na centralnom trgu, ali i  grupa Koktelsi i Radio Activ, koji će nastupati na Trgu Riviera.

Oboreni turistički rekordi

Inače, ovogodišnja će ribarska večer biti popraćena i morskim ljepoticama, pošto će sutra na mali mol iz Venecije i Cezanatica doploviti pet tradicijskih plovila. Dogradonačelnik Marino Budicin, također sudionik pressice, istaknuo je i da će brodice puna tri dana biti usidrene na molu, a bude li želja, publika će ih moći razgledati iz blizine, točnije na pramcu ili krmi. S druge strane, ribarska večer i ne bi bila ribarska bez autohtonih proizvoda, bilo tekućihili zalogajnih. A da bi sve bilo u najboljem redu i ovaj će se put pobrinuti članovi Udruge Kuća o batani, odnosni djelatnici Maistre.

Upravo konferencija za novinare bila je i prigoda da se iz prve ruke, od direktorice Odete Sapač, dobiju i prve po svemu sudeći već sada rekordne turističke brojke.

- U Rovinju se trenutno odmara 23 tisuće gostiju, odnosno sedam posto više nego lani. Istovremeno i kumulativno, dakle od početka godine do sada bilježimo osam posto više noćenja i jedanaest posto više dolazaka, čime smo blizu ostvarenja milijuntnog noćenja, izjavila je Sapač ne krijući zadovoljstvo brojčanim pokazateljima.

Inače, najbrojniji su Nijemci s ostvarenih četiri posto više noćenja u odnosu na lani, a slijede ih Austrijanci (devet posto više od prošle godine). Po riječima Sapač, posebno veseli povratak susjeda Talijana, koji se polako vraćaju na stare brojke i bilježe porast od dvanaest posto, u odnosu na lani, dok su Slovenci, tradicionalno i gotovo konstantno na četvrtom mjestu i s porastom od dvadeset i osam posto većeg broja gostiju. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter