Zaplovio i drugi jaružar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Uljaniku je u subotu porinut brod "Zheng He". Rijec je o drugom od cetiri ugovorena jaružara na vlastiti pogon koje pulsko brodogradilište gradi za luksemburšku grupu Jan De Nul.

Jaružari su tehnicki iznimno kompleksni brodovi-strojevi koji služe za produbljivanje plovnih putova i obala, odnosno izgradivanju obala i umjetnih otoka.

I najnovija Uljanikova novogradnja moci ce raditi do 37 metara dubine mora i imat ce mogucnost istodobnog rezanja i usisavanja materijala s morskog dna, što je i posebnost Uljanikovih gradnji u odnosu na one koje su se dosad gradile u svijetu.

Brod je dug 138,5 metara, širok 26 i visok do 12,2 metra. Imat ce tri glavna dizel motora snage 7.200 kW pri 500 okretaja u minuti. Oni ce pokretati generatore koji ce elektricnom energijom napajati elektromotore.

No, ogromna snaga od 21 MW koju ce elektromotori moci proizvoditi tek ce se dijelom koristiti za pokretanje broda, vecim dijelom ce se trošiti za rad brodskih postrojenja, izmedu kojih su i tri ogromne crpke, svaka snage 5.000 kW. Ovi brodovi-strojevi ce nakon isporuke ploviti pod zastavom Luksemburga.

Nakon porinuca na navoz je položena kobilica za gradnju 484 - "Fernao de Magalhaes", treci po redu jaružar, takoder za kompaniju Jan De Nul.


Podijeli: Facebook Twiter