Zaplovio cetvrti jaružar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S Uljanikovog navoza jutros je u more skliznuo jaružar "Niccolo' Machiavelli", zadnji brod iz serije od cetiri ugovorena jaružara za kompaniju Jan De Nul.

Irena Lukovic, tajnica u uredu luksemburške kompanije u Uljaniku, presijecanjem konopa pustila je brod u more.

Brod je dug 138,5 metara, širok 26 i visok 8,8 do 12,2 metra, uz nosivost od 2.200 tona. Ima tri motora tipa MAN Diesel A.G., svaki snage 7.200 kW pri 500 o/min koji pogone tri glavna izmjenicna generatora.

Ogromna snaga od 21 MW, koja bi bila dovoljna za opskrbu elektricnom energijom grada od 25 tisuca stanovnika, troši se na rad opreme za jaružanje, od koje su najveci potrošaci tri ogromne crpke, svaka snage 5 MW.

Brod razvija 13 cvorova brzine s dizel-elektricnom propulzijom, pri cemu se brod pogoni s dva elektromotora, svaki snage 3,5 MW. Projektna rješenja elektrodistribucije i automatizacije u cijelosti su djelo Uljanikovih projektanata.

Ugovor za gradnju cetvrtog  jaružara iz serije potpisan je 21. prosinca 2007., a kobilica je položena 24. lipnja ove godine. Uljanik je tijekom ove godine Jan De Nul grupi isporucio dva jaružara, "Ibn Battutu" u svibnju i koncem listopada "Zheng Hea", dok je treci po redu "Fernao de Magalhaes", trenutno u fazi opremanja.


Podijeli: Facebook Twiter