Zaplivala "vrhunska gradnja", stanari prijete tužbom

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Prošlo je jedva pola godine otkako su prvi kupci POS stanova uselili u svoje nove domove, a na vidjelo su doslovce isplivali ogromni problemi s kojima će se morati boriti u narednom razdoblju. Nevrijeme i obilne kiše koje su u ponedjeljak pogodile Pulu razotkrile su sve nedostatke "vrhunske gradnje" i stanari se s pravom pitaju jesu li kupili mačka u vreći i hoće li netko odgovarati za učinjene propuste.

Zaplivali su naime, podrumi i podzemne garaže u obje POS zgrade u Šijani, ni sedam mjeseci otkako su dobile uporabnu dozvolu. Da stvar bude gora, isto se dogodilo već u veljači ove godine, ni mjesec dana od useljenja, iako manjih razmjera. Vrhunska gradnja, kako ju je prilikom uručivanja ključeva kupcima okarakterizirala ministrica Anka Mrak Taritaš, eto nije izdržala ni prvi jači pljusak. Zbog svega će stanari, kako doznajemo, podnijeti tužbu protiv Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), odnosno protiv investitora, zbog učinjenih propusta i uništavanje imovine.

- Zgrade su u prosincu prošle godine dobile uporabnu dozvolu. Već u veljači ove godine za vrijeme jačeg pljuska prvi put nam je poplavila podzemna garaža, i sada opet, rekao nam je predstavnik stanara Divkovićeve 8b Dragan Sokolović i dodao da su već tada obavijestili Grad Pulu i APN o problemu plavljenja.

Rečeno im je da će otkloniti nedostatke. Međutim, iako su radnici došli i "otklonili" nedostatke, problem očito nije riješen. Sokolović iznosi i činjenicu da su u pojedinim odvodima prilikom prvog otklanjanja nedostataka pronađene daske i kojekakav građevinski otpad pa stanari s pravom sumnjaju u "vrhunsku gradnju".

Na pitanje što je utvrđeno kao problem i zbog čega plavi podzemna garaža, Sokolović veli da mu je rečeno da su tada problem bile betonske ploče iznad garaže, odnosno da nisu izolirani temelji i ventilacijski sustav koji je građen naknadno pa je curilo kroz betonske spojeve.

- Tijekom prekjučerašnjeg nevremena pokazalo se da je problem očito veći i da će biti potreban veći zahvat, kazao je Sokolović i dodao da se voda slijevala u slapovima i da je prava sreća što nije bilo i gore. Naime, POS zgrade u podrumu imaju sabirne jame i pumpe, no očito ne funkcioniraju dobro. Sokolović veli da ga je upravo na jame i pumpe podsjetio jedan od radnika tijekom prve sanacije, kazavši da su ondje postavljene zbog plavljenja. (Nera SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter