Zaplijenjeno 40 kilograma marihuane

Krijumčari su drogu skrivali u prerađenom plinskom spremniku (D. TADIĆ/CROPIX)
Krijumčari su drogu skrivali u prerađenom plinskom spremniku (D. TADIĆ/CROPIX)

Međunarodnom policijskom akcijom pod nazivom "Bela", koja još traje, razbijen je lanac krijumčara marihuane te uhićeno desetero državljana BiH i zaplijenjeno gotovo 40 kg marihuane vrijedne oko 700.000 kuna.

Akciju su provele policije Hrvatske i BiH, a počela je 5. ožujka na temelju informacija zagrebačke policije o skupini državljana BiH  koji ilegalno borave u Hrvatskoj i prodaju marihuanu.

Nakon prvih saznanja počelo je praćenje osumnjičenih i suradnja s Državnom agencijom za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti BiH. Policija u susjednoj državi je 11. i 12. ožujka nakon oružanog sukoba pripadnika zločinačke skupine uhitila šest osoba, među kojima i jednu ženu, te je tom prilikom pronađeno 21,2 kg marihuane. Za jednim odbjeglim osumnjičenikom traga.

Oružani sukob među pripadnicima skupine, u kojem je jedan od njih lakše ranjen, najvjerojatnije je uzrokovan međusobnim neraščišćenim računima oko podjele plijena i neizmirenim dugovima.

Nakon uhićenja u BiH na području Zagreba su uhićena četvorica osumnjičenih, također državljani BiH, te je od njih zaplijenjeno 17,9 kg marihuane i više od 50.000 kuna za koje se sumnja da potječu od preprodaje droge.

Zadržani su u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela, a prvoosumnjičeni 36-godišnjak i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Protiv svih je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje da su preprodavali drogu u sastavu zločinačkog udruženja, a prvoosumnjičenog se tereti i za poticanje na ubojstvo jer je navodno u BiH naložio da se angažira i naoruža više osoba koje su trebale likvidirati jednog od pripadnika zločinačke skupine. On je u siječnju ove godine organizirao skupinu za nabavu i krijumčarenje marihuane, a početkom ožujka je navodno dogovorio kupnju 39 kg te droge. Potom su dvojica članova skupine na području Skoplja preuzela 21,2 kg marihuane koju su sakrili u posebno prerađen plinski spremnik osobnog automobila.

Drogu su prevezli u Zagreb gdje ju je drugoosumnjičeni 31-godišnjak trebao preuzeti radi prepakiranja i daljnje prodaje. Kako se doznaje, svi uhićeni i u Hrvatskoj i u BiH od ranije su poznati po kriminalu, a neki su i pravomoćno osuđivani. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter