Zaplijenjeno 105 kg kokaina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaplijenjenih 105 kilograma kokaina vrijednih oko 3,9 milijuna eura i uhicena sedmeroclana skupina hrvatskih državljana koji su drogu iz Srednje Amerike malim zrakoplovom pokušali prokrijumcariti u Europu bilanca je operativne akcije kodnog imena Spider Web (Paukova mreža) koju su zajednicki provele policijske službe Hrvatske, Njemacke, Austrije i Slovenije, a koja je danas prezentirana u Ravnateljstvu policije.

U dvomjesecnoj istrazi cak šest policijskih agencija došlo se do saznanja da skupina krijumcara, na celu s hrvatsko-kanadskim državljaninom, kani u Europu prokrijumcariti velike kolicine kokaina, i to malim mlaznim zrakoplovom koji je krenuo iz Dominikanske Republike prema Bahamima, a odatle preko oceana sletio u Francusku te potom Njemacku.

Dolaskom u Njemacku kokain je iz zrakoplova pretovaren u pet putnih torbi i smješten u jedan od dva privatna vozila koja je unajmio pilot zrakoplova, inace americki državljanin kojega je naknadno uhitila njemacka policija.

U prvom vozilu, BMW-u, koje je organizirano kao prethodnica odnosno osiguranje od mogucih policijskih patrola, sjedila su tri hrvatska državljanina, a u drugom, mercedesu u kojemu je bio smješten kokain, bili su hrvatsko-kanadski državljanin i državljanka.

Automobilima su iz Stuttgarta prije šest dana krenuli prema Austriji, odnosno Salzburgu te dalje prema granici sa Slovenijom. Prvi automobil propušten je u Sloveniju, a drugi, u kojem je bila droga, prije granicnog prijelaza kraj tunela Karavanke gdje je policija postavila punkt, skrenuo je s autoceste, ali ga je austrijska policija uskoro zaustavila te pronašla kokain.

Nedugo potom slovenski policajci zaustavili su i BMW i privela trojicu iz njega, a hrvatska je policija u meduvremenu uhitila još jednog navodnog clana te kriminalne skupine.

U suradnji s americkom agencijom za suzbijanje droga DEA kriminalisticko istraživanje ovoga slucaja nastavljaju policije Hrvatske, Njemacke, Austrije, Slovenije i Dominikanske Republike.

Grbic je rekao i da su izvori kokaina u ovom slucaju iz Kolumbije i bahamskog otocja, a upitan koje je trebalo biti krajnje odredište te droge, odgovorio je da je za toliku kolicinu kokaina Hrvatska premalo tržište te da pretpostavlja da su glavna odredišta bile zemlje EU-a, posebno Francuska, Njemacka i Švicarska.


Podijeli: Facebook Twiter