Zaplijenjeni novac i nekretnine "na čekanju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Količina imovine koju država plijeni od kriminalaca sve je veća. Prema izvješću Državnog odvjetništva koje će u saborsku raspravu, USKOK je u 2012. godini zaplijenio 180 milijuna kuna, dva milijuna eura, te veći, neprecizirani broj kuća, stanova, zemljišta i druge imovine. Država privremeno ili trajno raspolaže sa sve većom količinom imovine oduzete u kaznenim postupcima protiv mafijaša, utajivača poreza ili korumpiranih dužnosnika.

Velik dio imovine koja je privremeno zaplijenjena, poput zbirke slika i novca na računima Ive Sanadera, čeka na pravomoćnost presuda. Dio imovine stečene kaznenim djelima već je u vlasništvu države, koja s njome raspolaže na različit načine.

Najpoznatiji primjer takve imovine zacijelo je stan kojeg je poznati liječnik dr. Drago Rubala, priznajući krivicu za lažiranje invalidskih mirovina, "prepisao" državi. U njemu je danas stacionar jedne psihijatarske ustanove.

Pravni stručnjaci ističu da problem oduzete imovine stečene kaznenim djelima postavlja dva osnovna pitanja. Prvi je, svakako, je li moguće čitav postupak obavljati brže i efikasnije, te pronaći cijelu imovinu koju su sakrili mafijaši i pripadnici kriminalnog podzemlja. Odgovor na to pitanje može se potražiti u izmjenama Zakona o kaznenom postupku.

Novi zakon predviđa osnivanje posebnih odjela državnog odvjetništva za vođenje imovinskih izvida. Nova je mogućnost da se u potragu za nezakonito stečenom imovinom krene i prije pokretanja kaznenog postupka, što bi spriječilo da dio imovine "nestane" dok se policija i pravosuđe ne pokrenu. No, stručnjaci upozoravaju da su istražni organi, USKOK i DORH, i po postojećim pravilima mogli istraživati pokretnu i nepokretnu imovinu okrivljenika.

Drugi problem upravljanje je zaplijenjenom imovinom i njezino iskorištavanje na društveno koristan način. O tom brine Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji je u državni proračun po tom osnovu već uplatio 3.158.928,19 kuna. Iako je "pod kontrolom" državnih tijela sve veći broj oduzetih stanova, kuća i automobila, nema ih mnogo koji su već prešli u trajno državno vlasništvo. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter