Zaplijenjeni kineski Vuittoni i Gucciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapljena više od deset tisuca komada krivotvorene robe vrijedne milijun eura novi je uspjeh rijecke carinarnice, a sve se zbilo tijekom trajanja postoperativne faze operacije "Sirocco", koordinirane od strane Europskog ureda za sprjecavanje prijevara (OLAF).

Djelatnici Carine sprijecili su tako krijumcarenje ukupno 10.284 komada krivotvorenih robnih marki, a zaplijenjena roba, kojom su povrijedena prava intelektualnog vlasništva, na zahtjev nositelja prava uništena je nakon što je potvrdeno da je krivotvorena. Vrijednost krivotvorina procjenjuje se na otprilike 7.464.944,48 kuna, a nalazile su se u dva kontejnera pristigla u rijecku luku iz Narodne Republike Kine.

Medu krivotvorinama je pronadeno 400 remena i 3.252 novcanika marke Louis Vuitton, 100 remena i 232 novcanika marke Gucci, te 240 novcanika Chanel, a radi se o svjetski poznatim modnim kucama, te 6.060 komada sada vec planetarno popularne i omiljene Crocs obuce. Cim se spomenu modne marke cije su krivotvorine pronadene, jasno je kolika bi bila zarada da je sva ta roba dospjela do odredišta i završila u rukama potencijalnih kupaca.



Medunarodna carinska operacija "Sirocco" provedena je u razdoblju od 15. do 25. lipnja s ciljem suzbijanja krijumcarenja krivotvorenih cigareta, te ostale krivotvorene visokotarifne robe u kontejnerskim pošiljkama. U pitanju su bile detaljne provjere kontejnera upucenih iz pomorskih luka Narodne Republike Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u luke zemalja clanica Europske unije i zemalja Mediterana. Cilj operacije bio je razotkrivanje sumnjivih pošiljki s krijumcarenim ili krivotvorenim cigaretama, ali i s ostalom krivotvorenom ili osjetljivom robom.

Stoga su u carinskim ispostavama luka Rijeka, Ploce i Split, sukladno parametrima faktora rizika, za detaljan pregled izdvojena 134 kontejnera. Nakon što su kontejneri pomno pregledani, nisu utvrdene nikakve nepravilnosti i sve je bilo u skladu sa zakonom. Medutim, kada se krenulo s postoperativnom fazom u rijeckoj carinarnici su ipak otkrivena dva slucaja povrede prava intelektualnog vlasništva nakon što su detaljnije pregledani kineski kontejneri. (Š. BRNCIC/Novi list)

Lažnjaci za domacu tvrtku i Slovacku
Što se tice kontejnera u kojem su se nalazili krivotvoreni novcanici i remeni, roba je bila deklarirana kao razna roba, a bila je namijenjena primatelju u Slovackoj. U pitanju je bila takozvana roba u provozu, što znaci da je kontejner bio u tranzitu kroz Rijeku. U drugom slucaju se radilo o redovnom uvozu za koji je uvozni set JCD-a (Jedinstvene carinske deklaracije) podnijela domaca pravna osoba. Roba je bila prijavljena kao ostala obuca s vanjskim potplatima i gornjim dijelom od gume ili plasticne mase-papuce.


Podijeli: Facebook Twiter