Žaperove nule u Zavičajnom muzeju Rovinja

Jakov Žaper i Dario Sošić uz nule (N. O. R.)
Jakov Žaper i Dario Sošić uz nule (N. O. R.)

Sinoć je u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena izložba slika Jakova Žapera, koja je u fokus interesa stavila - nulu. Naime, na nekolicini većih platna u različitim se bojama ističu krugovi, tj. nule - simboli koji većini ljudi predstavljaju ništavost. No za Žapera, a na tragu istočnjačke filozofije, nula nije ništa, već upravo suprotno ona jest nešto. Ponekad početak. Ponekad kraj.

- Nula nije samo realni broj, već može biti i veliko slovo O, dok u svom likovnom pojavljivanju, u kaligrafiji, može biti precizna kružnica (krug) ili elipsa, ili stiješnjena kružnica, ili.. a Žaperova nula podsjetit će nas na automobilsku trkaću stazu. Nula je također, u prenesenom smislu, stanje prije bilo kojeg početka, mirovanje ili ne-djelovanje nužno potrebno da bi do akcije uopće moglo doći. Nula je, dakle, zatvorena statičnost, kozmičko trajanje prije velikog praska, zima prije proljeća, zapisao je u predgovoru kataloga Berislav Valušek.

Jakov Žaper, koji je 1981. godine diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, od 1991. pa sve do 2008. godine živio je u Melbourneu u kojem je i okončao poslijediplomski studij dizajna te magistrirao slikarstvo na Royal Melbourne Institute of Technology.  Danas živi i radi u Rijeci, gdje je zaposlen kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti riječkog sveučilišta. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter