Zapelo u Herculanei i Vodovodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako teku pregovori izmedu Grada Pule i sindikata zaposlenih u Gradu te gradskim poduzecima i ustanovama danas je na konferenciji za novinare iznijela voditeljica pregovora u ime Grada Mirjana Bencic. Radi se o pregovorima oko dodataka na kolektivne ugovore kojima bi se trebale uvesti mjere štednje. Ponovila je da su uspješno okoncani dogovori sa sindikatima gradskih zaposlenika i ustanova u kulturi, te iznijela da je Grad blizu dogovora i sa sindikatima zaposlenika djecjih vrtica.

Govoreci upravo o tijeku pregovora u djecjim vrticima naglasila je da ondje djeluju dva sindikata koja nisu imala jedinstven prijedlog pa su se pregovori odužili. Sindikati se, kaže Bencic, nisu složili s namjerom Grada da se izjednaci status svih voditelja racunovodstava u gradskih ustanovama. Oko iznosa osnovice postignut je dogovor, ali su se pregovori odužili zbog zahtjeva Sindikata Istre i Kvarnera prema kojem bi se smanjenje koeficijenta odgojiteljicama trebalo priznati kao buduci dug koji ce biti vracen kada se za to osiguraju sredstva.

- Prema posljednjim informacijama, imamo naznake da ce SIK ipak uvažiti naš argument da je zaposlenicima s visokom strucnom spremom tek neznatno smanjena placa, iznijela je Bencic.

S druge strane, daleko od dogovora su u Vodovodu i Herculanei. Bencic je odvojila potonja gradska poduzeca jer su uprave tih društava u razlicitim pozicijama, a po osnovi važecih kolektivnih ugovora. U Herculanei su, kaže, pregovori vodeni o isplati drugog dijela regresa, dok ce se o božicnicama raspravljati krajem godine. No, istaknula je da kolektivni ugovor Herculanee predvida isplatu božicnice samo ukoliko za to u poslovanju poduzeca postoje sredstva.

- Odluka o isplati božicnice je na Upravi ovog društva, medutim, neprimjereno je da sindikati isticu da treba, ukoliko nema sredstava za place, povecati cijenu komunalnih usluga. Za Grad je to neprihvatljivo u vrijeme kada Herculanea provodi mjere štednje i recesije i kada je najmanje poželjna korekcija cijena, naglasila je Bencic.

U Vodovodu je, pak, teška financijska situacija, ali je na snazi i kolektivni ugovor koji radnicima jamci velika prava.

- Htjeli smo izjednaciti sva gradska poduzeca, medutim, sindikati traže poštivanje ugovora i postojecih prava koja im garantiraju i povecanje placa i regresa. Dosad smo uvijek poštivali prava radnika Vodovoda i isplacivali ih, medutim, ocekujemo da imaju razumijevanja za situaciju, rekla je Bencic te dodala da se ipak nada da ce uspješno okoncati pregovore do kraja ovog mjeseca.

Na upit kako komentira konstataciju sindikata da je placa u ovoj godini u Vodovodu smanjena za 3,5 posto, Bencic je odgovorila da je to tumacenje nakon što Uprava ovog društva nije povecala place sukladno povecanju troškova života.


Podijeli: Facebook Twiter