Zapela gradnja kuce turizma u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska Turisticka zajednica nedavno je najavila izgradnju kuce turizma, tocnije turisticko-informativnog centra Istre, u centru Poreca. Nova zgrada trebala bi niknuti na poreckom Trgu slobode gdje ce se smjestiti županijska i porecka Turisticka zajednica, turisticki info-punkt, županijski Odjel za turizam te Istarska razvojna turisticka agencija (IRTA) s kontakt i prodajnim centrom.

Rijec je o institucijama koje trenutno djeluju na više lokacija. No prije no što pocne gradnja nove zgrade moderne i neuobicajene arhitekture trebalo bi riješiti niz imovinskopravnih pitanja s vlasnicima susjednih zgrada koje bi se, kada bi se išlo po izvornom projektu, trebale srušiti. A buduci da je rijec o cak devet vlasnika te nekretnine, zadatak nije nimalo lak.

Zato se, kako saznajemo od direktora županijske Turisticke zajednice Denisa Ivoševica, cak razmišljalo o tome da se projekt po kvadraturi smanji te da se ne zadire u te zgrade, cime bi realizacija bila puno lakša, medutim o tome još treba raspraviti s arhitektima.

Ukupna neto površina nove kuce turizma bila bi oko tisucu kvadrata s podrumom, prizemljem i dva kata. Dok bi podrum poslužio kao skladišni prostor, u prizemlju bi bio ureden TIC gdje bi se predstavljala turisticka ponuda Poreca, ali i cijele Istre s time da bi u pretprostoru bile smještene brošure i info-screenovi koji bi turistima omogucili self-service informacija i brošura izvan radnog vremena. Isto tako, razmišlja se i da se u prizemlju smjesti kontakt i prodajni centar.

Na katovima ove zgrade smjestili bi se uredi te dvorane za sastanke. Inace, projekt je izradio poznati i nagradivani istarski arhitekt Mario Perossa, koji je primjerice izradio projekt za poznatu novigradsku sportsku dvoranu.

No prije konacne odluke o gradnji potpuno nove zgrade razmišljalo se o još dvjema solucijama. Jedna je bila kupnja zgrade u kojoj je sada istarski TZ te njeno preuredenje, ali i uzimanje u najam bivše upravne zgrade tvrtke Riviera Adria u centru grada. Medutim, oba su se rješenja pokazala preskupima, odnosno skupljima od gradnje nove zgrade koja bi bila u vlasništvu ovih institucija i koja bi se financirala kreditom te prodajom sadašnjih prostora. (Piše Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter