Zapela dogradnja Islamskog centra u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokacijska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju Islamskog centra u Puli izdana je prošle godine i ta je vjerska zajednica nastavila s prikupljanjem preostale dokumentacije. Glavni imam Esad Jukan kaže da je posao pokrenut, ali da su se stvari zakomplicirale na sudu.

- Prošle godine smo dobili lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i proširenje dijela prostora i izgradnju novog minareta koji bi trebao biti visok 17,5 metara. Ne radi se o velikom minaretu koji bi se vidio ili stršio iznad kuca. Prilikom izrade idejnog projekta imali smo u vidu stari grad, tradiciju Pule kao 3.000 godina starog grada te kulturu življenja u tome gradu. Medutim, smatramo da u 21. stoljecu nije primjereno da se jedna vjerska zajednica moli Bogu u dvorištu, na kiši i vjetru. Stoga smo krenuli u taj projekt i sve je bilo u redu dok stvari nisu zapele na sudu. Naime, neke su parcele koje nemaju veze s nama knjižene na krivi nacin pa se tako, primjerice, na jednoj nalazi upisana kuca sa šest stanova koja ne pripada nama, a knjižena je kao da je naša. Takvih greški na sudu ima mnogo pa sada moramo riješiti sve te zavrzlame ne bismo li nastavili s prikupljanjem preostale dokumentacije. Naposljetku svi ti papiri trebaju nam za dobivanje gradevinske dozvole. Nadamo se da cemo je dobiti u ovoj godini da bismo mogli krenuti s radovima. Prema našim procjenama, izgradnja bi trebala koštati izmedu milijun i dva milijuna eura. Taj bismo novac prikupili od donacija naših vjernika i nadam se da cemo u tome uspjeti, zakljucio je Esad Jukan.

Nakon što je prošle godine Islamska zajednica dobila lokacijsku dozvolu prašina se podigla oko toga tko ce financirati njegovu izgradnju. Nakon što su predstavnici spomenute zajednice u lipnju 2010. prisustvovali islamskoj konferenciji u Libiji, gdje su upoznali Gadafija, u javnosti se pocelo spekulirati o tome da je libijski voda trebao financirati rekonstrukciju postojeceg islamskog centra s novim minaretom u Puli. Gadafi je tada i pomagao izgradnje islamskih centara diljem Balkana, no, ocito, nakon pada Gadafijeva režima i njegove smrti na taj potencijalni izvor financija više se ne može racunati. (Cristian Bruno GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter