Patlidžani se mogu pripremiti na bezbroj nacina. Njihov gorkast okus ublažit ce umak od cešnjaka i luka, a sir ce se izvrsno stopiti kao pikantni dodatak. Volite li rajcicu, možete ju dodati prilikom pecenja.
Sastojci: 1 kg patlidžana, 300 g naribanog sira po izboru, 3 jaja, sol, ulje, brašno, krušne mrvice.
Umak: Pola litre soka od rajcice, 2 glavice luka, 3 cešnja cešnjaka, 1 žlica brašna, 1 žlicica mljevene paprike, šecer i sol.
Priprema: Ogulite patlidžan i narežite ga po dužini na tanje komade, posolite svaki i pustite da odstoji dok ne puste vodu.
Za to vrijeme pripremite umak. Narežite cešnjak i luk na kockice i prepržite na malo ulja dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Dodajte malo soli, brašna i paprike. Kada se masa spoji dodajte sok od rajcice, malo vode - tek toliko da se razrijedi smjesa, prstohvat soli i šecera.
Umak kuhajte dok ne dobijete željenu gustocu. Patlidžane panirajte i kratko ispohajte. Pleh iz pecnice premažite uljem i pospite krušnim mrvicama pa poslažite pohanim patlidžanima.
Prelijte ih polovicom umaka i pospite s polovicom naribanog sira. Ponovite postupak pa sve zapecite u pecnici na 200 celzija.