Biljka iz porodice kupusnjaca bogat je izvor vitamina C, gotovo nema masti, a ima vrlo malo ugljikohidrata i opcenito kalorija te sadrži fitonutrijente. Probajte jednostavan recept, samo budite pažljivi u kuhanju, ako se prekuha, možete ju baciti.
Sastojci: 1 kg cvjetace, 100 g maslaca, 80 g masnog sira, 2 jaja, 2 dl mlijeka, 3 žlice vrhnja, žlica brašna, svježi peršin, 2 rajcice, sol i papar.
Priprema: Cvjetaci odstranite suvišno lišce, pa ju podijelite na cvjetice, operite i kuhajte u slanoj vodi cca 10 minuta. Ocijedite ju i poslažite u vatrostalnu posudu.
Otopljeni maslac pomiješajte s jajima, mlijekom, vrhnjem, brašnom, solju, paprom, usitnjenim peršinom i polovicom naribanog sira.
Sve dobro promiješajte i prelijte preko cvjetace, protresite posudu, dodajte sitno narezanu rajcicu i posipajte ostatak naribanog sira, pa stavite u pecnicu na 180 celzija oko 15 minuta.