Zapecaceno 600 "divljih" kamp-kucica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od sredine lipnja pa sve do kraja kolovoza državni je inspektorat pojacanim akcijama u priobalju naplatio gotovo 10,7 milijuna kuna kazni i obavio 23.100 inspekcijskih nadzora. Uz uobicajene inspekcijske poslove, ove sezone inspektori su zbog izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima je na nov nacin uredeno pitanje kampiranja na vlastitom zemljištu, kažnjavali i sve one koje su zatekli da kampiraju na terenu u njihovom vlasništvu.

Zbog ilegalnog kampiranja doneseno je 607 usmenih rješenja, a zapecaceno je 600 smještajnih jedinica s oko 1.200 postelja, piše u priopcenju državnog inspektorata objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva turizma. U Istri je znacajan broj kamp-kucica zapecacen na marcanskom i vodnjanskom priobalju, koje je poznato po velikom broju bespravno sagradenih vikendica, ali i divljem kampiranju. Velik broj usmenih rješenja odnosi se na registrirane iznajmljivace, navode u inspektoratu. Pojedinci su registrirali samo dio kapaciteta za koji placaju paušal i porez, a dio su iznajmljivali na crno. Zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja turistima zapecaceno je 1.005 smještajnih jedinica s 3.825 postelja, dok je zbog nelegalnog rada istu sudbinu doživjelo 159 restorana i barova.

Kod poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu te manjim dijelom trgovini i pekarstvu inspektori rada obavili su 1.468 inspekcijskih nadzora. Pritom su zatekli 55 stranaca bez radne, odnosno poslovne dozvole, 102 radnika za koje nije bilo riješeno obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje te 159 radnika s kojima nije sklopljen ugovor o radu ili kojima prije pocetka rada poslodavac nije urucio potvrdu o radu ako ugovor nije sklopljen u pisanom obliku. Doneseno je i 26 rješenja o zabrani prekovremenog i nocnog rada malodobnika.

Na podrucju zaštite na radu obavljeno je 410 inspekcijskih nadzora u hotelima, kampovima i restoranima, i to u kuhinjama, kotlovnicama i bazenskim postrojenjima te strojarnicama za kloriranje vode. Isto tako, inspektori su kontrolirali elektro i plinske instalacije te opremu pod tlakom. U pojacanoj kontroli nadzirali su se i propisi iz podrucja intelektualnog vlasništva, autorska prava na racunalnim programima u hotelima, restoranima i putnickim agencijama, promet glazbenih djela, proizvodi oznaceni žigom, propisi na podrucju nadzora hrane u restoranima i prodavaonicama u turistickim središtima te ostali propisi iz podrucja zaštite potrošaca.

U koordiniranim akcijama zajedno s drugim tijelima, ali i samostalno, inspektori su kontrolirali i rad ronilackih klubova, pružatelja turistickih usluga u nautickom turizmu te ostalih.


Podijeli: Facebook Twiter