Zapecaceni objekt usmrdio pulsku tržnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo osam mjeseci nakon zatvaranja ugostiteljskog objekta F&N u zgradi Tržnice, jutros je s njega je napokon skinut lokot koji je stavila sanitarna inspekcija. Razlog tome ocito je nesnosan smrad koji se iz objekta poceo širiti cijelom zgradom, o cemu nas je telefonski obavijestilo nekoliko gostiju.

Kako doznajemo od Dine Hodže, koji nas je pozvao da vidimo pravo stanje u njegovom objektu, razlog nesnosnom smradu koji se širio cijelim katom je hrana koja je ostala u lokalu, a koju, kako tvrde braca Hodža, nisu imali kako ukloniti, niti im je sanitarna inspektorica objasnila kako da to ucine na zakonski ispravan nacin. Hodža i dalje tvrdi da razloga za zatvaranje objekta u srcu turisticke sezone prošle godine nije bilo te da je inspektorica zloporabila svoj položaj.

Podsjetimo, Hodža je tada za naš list izjavio da je inspektoricu u lokal poslala Uprava Tržnice, nikome se nije predstavila, došla je bez naloga i zapecatila im lokal. Naveo je tada, medu ostalim, i da je osobno spreman odnijeti sve potrebne uzorke na analizu da bi dokazao da radi uredno, da je rijec o cistoj diskriminaciji te da su svi problemi zapravo poceli kada su od Tržnice zatražili da rade duže, kao i svi ostali ugostitelji u gradu. Na kraju su, u revoltu, na zatvoreni lokal izvjesili natpis da je "zatvoren zbog mobinga i diskriminacije".

- Od tada smo više puta i usmeno i pismeno tražili da nam se pecat skine da bismo poceli normalno poslovati. Od inspekcije nismo dobili rješenje o tome zašto nas se zatvara i na koliko, a rješenje nam je izdano tek na traženje našeg odvjetnika, veli Hodža.

Mada se u rješenju navodi da je objekt zatvoren zbog cijelog niza nedostataka (neispunjavanja osnovnih higijenskih uvjeta u radnom prostoru, neosiguravanja minimalnih higijensko-sanitarnih i sanitarno-tehnickih uvjeta za promet namirnica) te da "mjera zabrane stupa na snagu odmah, a traje do otklanjanja utvrdenih nedostataka", Hodža tvrdi da navedene stavke u rješenju ne odgovaraju istini.

- Nije istina da nismo imali rješenje Službe za gospodarstvo kojim se utvrduju minimalni tehnicki uvjeti za objekt, vec ga inspektorica nije htjela uvažiti. Ne stoje ni tvrdnje da naša radnica nije imala sanitarnu iskaznicu. Vlasnik je nije imao jer on u objektu i ne radi, veli Hodža te priznaje da nisu imali plan samokontrole po nacelima HACCP-a no to, kako tvrdi, nisu imali ni ostali objekti, ali oni nisu zatvoreni, vec su samo usmeno upozoreni te im je ostavljeno vrijeme za prilagodbu.

Mada inspektorica u današnjem zapisniku navodi da je rešetka na objektu bila spuštena do pola i da su ga vlasnici mogli pocistiti, oni tvrde da je pecacenje objekta jasna stvar i da u njega nisu smjeli uci. Na upozorenju, naime, jasno piše da ulaženje u prostor znaci povredu pecacenja te se može kazniti zatvorom do godinu dana.

- Hrana je zbog isteka roka propala, zbog njenog truljenja aparati u objektu su neupotrebljivi, pa smo osim štete zbog nemogucnosti rada osam mjeseci, pretrpjeli i dodatnu materijalnu štetu, navode braca te dodaju da su o svemu obavijestili odvjetnika i pozvali sudskog vještaka. Stoga nisu niti našeg reportera pustili u objekt dok ga ne vidi sudski vještak. No, po onom što smo osjetili u zraku, situacija je daleko gora nego što je bila prilikom pecacenja objekta.


Podijeli: Facebook Twiter